fbpx
14 mitov o dojenju

14 mitov o dojenju

1. mit: dojenje je enostavno.

Dojenčki se rodijo z refleksom, da iščejo materino dojko. Vendar mnoge mamice potrebujejo pomoč pri pristavljanju otroka k dojki in zagotavljanju pravilnega prijema dojke. Za dojenje sta potrebna čas in vaja, tako za mamice kot za dojenčke. Dojenje je dolgotrajen proces, zato mamice potrebujejo prostor in podporo družine.

2.  mit: dojenje boli – boleče bradavice so neizogibne.

Mnoge mamice občutijo nelagodje v prvih dneh po porodu, ko se učijo dojenja. Toda pravilna podpora pri pristavljanju otroka pomaga, da se izognete bolečim bradavicam. Če se soočate s težavami pri dojenju, na primer z bolečimi bradavicami, se posvetujte s svetovalcem za dojenje.

3. mit: pred dojenjem si morate umiti bradavice.

Umivanje bradavic pred dojenjem ni potrebno. Ko se dojenčki rodijo, že dobro poznajo vaš vonj in glas. Bradavice proizvajajo snov, ki jo dojenčki vohajo in vsebuje bakterije, ki vašemu dojenčku pomagajo razviti zdrav imunski sistem za celo življenje.

Ste vedeli, da dojenje ščiti vašega otroka pred vnetji ušes, drisko, pljučnico in drugimi otroškimi boleznimi?

4. mit: po porodu morate ločiti novorojenčka in mamo, da ji pustite počivati.

Zdravniki, medicinske sestre in babice spodbujajo stik kože na kožo, znano tudi kot kenguru nega oz. kengurujčkanje, takoj po rojstvu. Stik koža na kožo je zelo pomemben in pomaga dojenčku, da najde dojko in se nanjo prisesa. Stalen stik v prvi uri po rojstvu in pogostokrat v nadaljevanju pomaga spodbuditi prvi podoj. Če mamica ne more biti v stiku koža na kožo, lahko namesto nje to počne partner ali drug družinski član.

5. mit: med dojenjem morate jesti samo pusto hrano.

Tako kot vsi, se morajo tudi doječe matere prehranjevati uravnoteženo. Na splošno ni potrebno spreminjati prehranjevalnih navad. Dojenčki so izpostavljeni prehranjevalnim navadam matere že v maternici. Če mati zazna, da ima otrok reakcijo na določeno hrano, ki jo zaužije, se je najbolje posvetovati z zdravnikom.

6. mit: vadba vpliva na okus mleka.

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kuku! Še več jih je tu

Priporočeno

Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Igra je eden najboljših načinov kako lahko podpirate otrokov razvoj na preprost in zabaven način za vašega otroka in vas!

Igranje za razvoj

Igranje ni samo zabava – igranje je bistveno za razvoj vašega otroka Ste vedeli, da se možgani vašega otroka v prvih treh letih življenja

Pandemija je prizadela nešteto otrok na različne načine, zato je naslavljanje duševnega zdravja otrok in mladih nujno.

Iskreno pogovarjanje z otroki

V času epidemije koronavirusa in ukrepov proti njemu je zaznati povečanje psiholoških težav tako med otroki kot med odraslimi. Posebej otroci so v času