fbpx
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
14 mitov o dojenju

14 mitov o dojenju

1. mit: dojenje je enostavno.

Dojenčki se rodijo z refleksom, da iščejo materino dojko. Vendar mnoge mamice potrebujejo pomoč pri pristavljanju otroka k dojki in zagotavljanju pravilnega prijema dojke. Za dojenje sta potrebna čas in vaja, tako za mamice kot za dojenčke. Dojenje je dolgotrajen proces, zato mamice potrebujejo prostor in podporo družine.

2.  mit: dojenje boli – boleče bradavice so neizogibne.

Mnoge mamice občutijo nelagodje v prvih dneh po porodu, ko se učijo dojenja. Toda pravilna podpora pri pristavljanju otroka pomaga, da se izognete bolečim bradavicam. Če se soočate s težavami pri dojenju, na primer z bolečimi bradavicami, se posvetujte s svetovalcem za dojenje.

3. mit: pred dojenjem si morate umiti bradavice.

Umivanje bradavic pred dojenjem ni potrebno. Ko se dojenčki rodijo, že dobro poznajo vaš vonj in glas. Bradavice proizvajajo snov, ki jo dojenčki vohajo in vsebuje bakterije, ki vašemu dojenčku pomagajo razviti zdrav imunski sistem za celo življenje.

Ste vedeli, da dojenje ščiti vašega otroka pred vnetji ušes, drisko, pljučnico in drugimi otroškimi boleznimi?

4. mit: po porodu morate ločiti novorojenčka in mamo, da ji pustite počivati.

Zdravniki, medicinske sestre in babice spodbujajo stik kože na kožo, znano tudi kot kenguru nega oz. kengurujčkanje, takoj po rojstvu. Stik koža na kožo je zelo pomemben in pomaga dojenčku, da najde dojko in se nanjo prisesa. Stalen stik v prvi uri po rojstvu in pogostokrat v nadaljevanju pomaga spodbuditi prvi podoj. Če mamica ne more biti v stiku koža na kožo, lahko namesto nje to počne partner ali drug družinski član.

5. mit: med dojenjem morate jesti samo pusto hrano.

Tako kot vsi, se morajo tudi doječe matere prehranjevati uravnoteženo. Na splošno ni potrebno spreminjati prehranjevalnih navad. Dojenčki so izpostavljeni prehranjevalnim navadam matere že v maternici. Če mati zazna, da ima otrok reakcijo na določeno hrano, ki jo zaužije, se je najbolje posvetovati z zdravnikom.

6. mit: vadba vpliva na okus mleka.

Kuku! Še več jih je tu

Koristni nasveti, kako se lotiti pogovora z otrokom o tematiki vojne ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.
Kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite svojemu otroku kako delujejo cepiva.
Cepiva: odgovori na pogosta vprašanja staršev
Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja?
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

Vadba je tudi za doječe matere zdrava. Ne obstajajo nobeni dokazi, da športna aktivnost vpliva na okus vašega mleka.

  1. mit: ne boste mogli dojiti, če tega ne storite takoj po rojstvu.

Lažje se je priučiti dojenja, če začnete v prvi uri po rojstvu, saj je takrat dojenčkov iskalni refleks še zelo močan, otrok pa je pripravljen na učenje hranjenja. Če ne morete začeti z dojenjem takoj po rojstvu, začnite takoj, ko vam vaša situacija to dopušča. Če potrebujete pomoč pri pristavljanju otroka, prosite za pomoč zdravstvenega delavca. Pogost stik kože na kožo dojenčka in vašega prsnega koša bo pomagal spodbuditi dojenje.

 

Ste vedeli, da dojenje ščiti mamice pred diabetesom, rakom dojk in jajčnikov, srčnimi boleznimi in poporodno depresijo?

 

  1. mit: če želite dojiti, nikoli ne smete uporabljati formule.

Matere se lahko odločijo, da morajo občasno uporabiti mlečno formulo. Pomembno je poiskati nepristranske informacije o mlečni formuli in ostalih izdelkih, ki nadomeščajo materino mleko. Če želite še naprej proizvajati mleko, morate dojenčka pogosto dojiti. Priporočljivo je, da se mame posvetujejo s strokovnjakom za laktacijo ali drugimi kvalificiranimi zdravstvenimi delavci o načrtu dojenja, ki jim najbolj ustreza.

  1. mit: dosti mamic ne proizvede dovolj mleka.

Skoraj vse mamice proizvedejo zadostno količino mleka za svoje dojenčke. Proizvajanje materinega mleka je odvisno od tega, kako dobro je dojenček prisesan na dojke, kako pogosto se doji in kako dobro dojenček sesa mleko med vsakim hranjenjem. Dojenje ni samo materina skrb, ampak potrebuje podporo družinskih članov. Podpora so tudi navodila v zdravstvenih ustanovah in učenje s strani zdravstvenih delavcev, pomoč na domu ali ohranjanje zdravja s pravilnim prehranjevanjem in zadostnim uživanjem tekočin.

  1. mit: če ste bolni, ne smete dojiti.

Mamice običajno lahko nadaljujejo z dojenjem, tudi ko so bolne. Poskrbeti morate za pravilno zdravljenje, dovolj počitka, uživanja tekočin in zdravo prehrano. Velikokrat se protitelesa, ki jih vaše telo ustvarja za zdravljenje vaše bolezni ali okužbe, z dojenjem prenašajo na otroka in mu ustvarijo lastno obrambo zdravja.

  1. mit: med dojenjem ne smete jemati nobenih zdravil.

Zdravnika morate seznaniti, da dojite. Pomembno je, da preberete priložena navodila za vsako zdravilo, ki ga v lekarni kupite brez recepta. Morda bo zdravilo potrebno jemati ob določenem času, v drugačnem odmerku ali ga zamenjati z drugim zdravilom. Vašega pediatra morate obvestiti o vseh zdravilih, ki jih jemljete.

 

Ste vedeli, da je kolostrum (prvo mleko) bogato s protitelesi in krepi imunost novorojenčkov, medtem ko se njihov imunski sistem šele razvija?

 

  1. mit: dojenčki, ki so bili dojeni, se oklepajo svojih staršev.

Vsi dojenčki so različni. Nekateri so bolj navezani na svoje starše kot drugi, ne glede na to, na kakšen način so bili hranjeni. Dojenje dojenčku zagotovi najboljše hranilne snovi, ki jih potrebuje in pomembno vpliva na razvoj možganov. Dojeni dojenčki so večkrat v naročju svoje mamice, zato se krepi njuna vez.

  1. mit: otroka je težko odvaditi dojenja, če ga dojimo več kot eno leto.

Ne obstajajo dokazi o tem, da je težje prenehati z dojenjem po enem letu. Obstajajo le dokazi, da je dojenje do dopolnjenega drugega leta starosti koristno tako za matere kot za otroke. Vsak dojenček in vsaka mati sta drugačna.

  1. mit: če začneš delati, moraš otroka odvaditi dojenja.

Mnoge matere po vrnitvi v službo nadaljujejo z dojenjem. Najprej morate prebrati zakone in določila o dojenju v vaši državi in na vašem delovnem mestu. Če imate pravico, da med službo dojite in vam v ta namen mora pripadati poseben prostor, potem vam lahko nekdo pripelje dojenčka v službo. Lahko pa vi odidete domov dojit ali pa mleko izbrizgate in prosite nekoga, da ga odnese k vašemu dojenčku. Če med delovnim časom nimate zakonsko urejenih možnosti za dojenje, si vzemite čas in mleko izbrizgajte, ob prihodu domov pa otroka dojite. Če se odločite za uporabo mlečne formule, je še vedno zelo priporočljivo, da otroka dojite, ko ste doma.

 

Ta članek je nastal v sodelovanju z dr. Michele Griswold IBCLC, ki je svetovalka za dojenje, registrirana medicinska sestra, raziskovalka in zagovornica dojenja. Zastopa Mednarodno združenje svetovalcev za laktacijo v globalnem kolektivu za dojenje pri organizaciji WHO in UNICEF. Organizaciji vlade in družbo pozivata, da materam zagotovi podporo, ki jo potrebujejo za dojenje.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Knjižna uspešnica

Naročite svoj izvod in si zagotovite brezplačno poštnino.

Preberi več

Nasvetov

Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah,...
Kaj so cepiva? Cepiva so strogo nadzorovani biološki pripravki, ki jih običajno prejmemo v otroštvu...
Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje...
Vse, kar morate vedeti o vzgoji vašega malega bralca Ljubezen do branja odpira vrata dogodivščinam,...