fbpx
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
5 aktivnosti za okrepitev odnosa z vašim otrokom

5 aktivnosti za okrepitev odnosa z vašim otrokom

Ljubeznivi načini, kako pomagati pri razvoju otrokovih možganov

Prva leta otrokovega življenja so izjemno pomembna, saj predstavljajo temelj za srečo in zdravje v kasnejših letih. Če v tem času otroku zagotovite varno in ljubeče okolje, mu pomagate, da čustveno in duševno raste. Poskusite najti priložnosti za kakovostno preživljanje časa z vašim otrokom in se skupaj zabavajte! Preberite pet načinov za okrepitev odnosa z vašim otrokom in s tem pomagate njegovemu razvoju.

Čas za pogovarjanje

Potrebovali boste blazine in odeje, čim več obojega! Ob natrpanem delovniku najdite čas za počitek, se udobno namestite z vašim otrokom in se pogovarjajte. Crkljajte se, zabavajte, predvsem pa vašega otroka pozorno poslušajte in se odzovite pozitivno na zgodbice, ki vam jih bo otrok pripovedoval. To bo pomagalo vašemu otroku, da se bo znal umiriti, okrepilo bo vaše odnose in otroku povečalo občutek varnosti.

Posnemaj me!

Kuku! Še več jih je tu

Koristni nasveti, kako se lotiti pogovora z otrokom o tematiki vojne ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.
Kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite svojemu otroku kako delujejo cepiva.
Cepiva: odgovori na pogosta vprašanja staršev
Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja?
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

Ta preprosta igra bo vašega otroka naučila, kako posnemati gibanje in uporabljati lastno domišljijo. Začnite plesati ali z obrazom delati smešne izraze, lahko se tudi pretvarjate, da ste določena žival in posnemate njeno vedenje. Otroka spodbudite, da vas začne posnemati in videli boste, kaj lahko posnemajo in česa še ne znajo.

Kaj je ta zvok?

Pojdite iz hiše na vrt ali odprite okno. Poslušajte različne zvoke od zunaj. Vašega otroka vprašajte, kaj je nek zvok, nato pa začnita oponašati prej slišan zvok. Skozi to igro boste svojega otroja naučili poslušanja okolice in prepoznavanja določenih zvokov.

Lutke iz nogavic

Skupaj z vašim otrokom iz nogavic ali starih oblačil izdelajte lutko. Pri tem bodite ustvarjalni, uporabite volno, gumbe, mašne in vse kar najdete. Izdelano lutko lahko sedaj uporabite za pogovarjanje z vašim otrokom. Pripovedujte si zgodbice in uporabljajte različne glasove ter izražajte različna čustva. To bo pri vašem otroku spodbujalo razvoj domišljije in mu pomagalo razumeti potek zgodbic. Pri tem se bo tudi učil dojemanja različnih čustev.

Narišite družino in prijatelje

Vzemite papir in barvice in zaposlite vašega otroka z risanjem članov družine. Pri tem mu pomagajte, zraven narišite še vaš dom, živali in kraje, kamor se radi odpravite. Ta igra vašemu otroku pomaga pri izboljšanju ročnih spretnosti, razumevanju družine in spodbudi ustvarjalnost. Otroci se bodo ob risanju z vami tudi začeli pogovarjati o svojih čustvih, to pa bo okrepilo vajin odnos.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Knjižna uspešnica

Naročite svoj izvod in si zagotovite brezplačno poštnino.

Preberi več

Nasvetov

Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah,...
Kaj so cepiva? Cepiva so strogo nadzorovani biološki pripravki, ki jih običajno prejmemo v otroštvu...
Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje...
Vse, kar morate vedeti o vzgoji vašega malega bralca Ljubezen do branja odpira vrata dogodivščinam,...