fbpx
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
7 vprašanj o dojenčkih, ki zanimajo vsakega novega starša

7 vprašanj o dojenčkih, ki zanimajo vsakega novega starša

Strokovni odgovori na nekatera najbolj pogosta vprašanja mladih staršev

Novopečeni starši imajo na tisoče vprašanj o tem, kako otroku omogočiti najboljši začetek življenja. Na nekatera najbolj pogosta vprašanja bo odgovoril Frank Oberklaid, profesor in direktor Centra za zdravje otrok v bolnišnici Royal Children’s Hospital Melbourne in raziskovalnega inštituta za otroke Murdoch.

 _______________

Ali ste vedeli, da se vašemu otroku spomin začne razvijati že, ko je star dva tedna?

  _______________

Ne pozabimo, da dojenčki v prvih letih svojega življenja najbolj nujno potrebujejo odzivno in ljubeznivo okolje. Potrebujejo svoje starše, da se prilagodijo njihovim potrebam. Starši ste prvi učitelji svojih dojenčkov.

  _______________

Pri dveh ali treh tednih si bo otrok že zapomnil vaš vonj.

  _______________

Zakaj dojenčki toliko spijo?

Dojenčki ne vedo, da je današnja norma spati ponoči in bedeti čez dan. Običajno spijo v intervalih po tri ali štiri ure, se zbudijo, ker so lačni, ko se nahranijo, pa ponovno zaspijo.

”Ko se razvijajo njihovi možgani, obstajajo različni razlogi, da ne spijo, saj jih premaga radovednost – zanima jih svet okoli sebe, starši, ki se z njim pogovarjajo ali mu berejo knjigo. Tako tudi spoznavajo ponavljajoč vzorec, da so dlje časa budni, komunicirajo in sodelujejo pri aktivnostih s svojimi starši, nato pa ponovno zaspijo.”

Namig:

Potrudite se, da pred spanjem svojega otroka ne stimulirate. Če namesto pogovarjanja predvajate uspavanko, zatemnite svetlobo in dojenčka nežno božate, mu pošiljate ”signale” za spanje, ki jih bo vaš otrok postopoma začel povezovati s spanjem.

Ali je možno spodbujati otrokove možgane že pred rojstvom?

Veliko časa se je verjelo, da so dojenčki, ki so bili izpostavljeni klasični glasbi, pametnejši. Ne obstajajo nobeni resnični dokazi, ki bi potrjevali, da so ti dojenčki bolj inteligentni,  toda po drugi strani predvajanje glasbe pred rojstvom gotovo ne škodi. Če želite starši v vaš dom vnesti glasbo, je to odlična ideja. Ko so starši mirni in uživajo v glasbi, se takšno počutje prenaša tudi na dojenčka ter ga pomiri. Obstaja torej veliko razlogov, zakaj je glasba dobra za dojenčke, vendar ”biti pametnejši” ni eden izmed njih.

Namig: 

Nekateri starši dojenčku berejo, govorijo in pojejo, ko je še v maternici. To otroka seznani z glasom svojih staršev in spodbuja zbliževanje vas z vašim otrokom po rojstvu.

Kako prehrana vpliva na razvoj možganov?

Kuku! Še več jih je tu

Koristni nasveti, kako se lotiti pogovora z otrokom o tematiki vojne ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.
Kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite svojemu otroku kako delujejo cepiva.
Cepiva: odgovori na pogosta vprašanja staršev
Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja?
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

''Vaš dojenček bo vse svoje prehranske potrebe zadovoljil z materinim mlekom, zato je izjemno pomembno, da mamice dojijo.''

V času uvajanja čvrste hrane se otroci v nekaterih državah soočajo s pomanjkanjem hrane in nezmožnostjo zagotavljanja kakovostne in raznolike hrane. To lahko vpliva tudi na kognitivni zastoj – to pomeni, da je razvoj otrokovih možganov počasnejši, zaostaja pa tudi njegov fizični razvoj.

Namig:

Ne obstaja pravilo, po katerem morate dojiti svojega dojenčka, pomembno je le, da pri 6 mesecu starosti začnete uvajati čvrsto hrano. Strokovnjaki po vsem svetu se strinjajo, da bi morale mamice dojiti svoje otroke čim dlje in z dojenjem kot dopolnilno prehrano nadaljevati tudi, ko otrok zaužije drugo hrano.

Preberite še: Kdaj začeti z uvajanjem čvrste hrane

Zakaj dojenčki potrebujejo človeški dotik?

Danes obstajajo trdni raziskovalni dokazi o pomembnosti dotika pri novorojenčkih, ne samo za ljudi, ampak za vse živalske vrste.

''Včasih se pogovarjamo o kenguru negi – o tem, da novorojenega otroka že zelo zgodaj namestimo v naročje mamici in je to za otroka tolažilno, za mamico pa pomirjujoče. Zato je dotik izredno pomemben.''

Namig:

Morda vam bo kdo svetoval, da jok krepi otrokova pljuča ali da ga bo vaša pozornost ob jokanju razvadila. Ta prepričanja so miti in v njih ni nobene resnice. Vaš dojenček potrebuje vaš dotik in ljubezen, da se počuti varnega in jok je edini način, da izrazi svojo željo, še posebej, če je zelo majhen. Torej nosite, crkljajte in tolažite svojega malčka tolikokrat, kot je to potrebno.

Koliko se moram aktivno ukvarjati s svojim otrokom?

Otrokom je prirojena radovednost – želijo raziskovati svoje okolje. Zanje je vse novo, pred njim je velik in nepoznan svet, zato jih starši pri njihovem raziskovanju ne bi smeli ovirati. Poskrbeti pa morate, da bo vaš otrok pri tem popolnoma varen.

''Ne poskušajte otroka preveč omejevati. Obstaja ogromno možnosti za učenje, na primer petje, branje ali sprehod, kjer je ogromno stvari za raziskati, zato svojega otroka ne ovirajte, ampak pustite, da zadovolji svojo radovednost.''

Namig:

Ne pozabite, da se otroci učijo na napakah, zato se ne vznemirjajte, če postavite vprašanje in vaš otrok napačno odgovori. Odgovor nežno ponovite, vendar vključite pravilne informacije.

Kako naj spodbujam učenje jezikov?

Ko se začne pri dojenčku in malčku razvijati jezik in začne govoriti preproste besede, lahko starši to znanje okrepite z zrcaljenjem in posnemanjem.

''Majhni otroci imajo radi ponavljanje, zato bodo znova in znova želeli poslušati isto pesem, znova in znova brati isto knjigo in tako bodo začeli spoznavati jezikovne vzorce. Starše vedno spodbujam, da se veliko pogovarjajo in pojejo s svojimi malčki. Pri tem je pomembno, da starši ne prevladujete v pogovoru – pustite da se pri komuniciranju z vašim otrokom izmenjavata. To imenujemo tudi odzivna interakcija, o njej si lahko več preberete v članku Čas za igro - Vedno!

 

Namig:

Z branjem starosti primernih knjig že zgodaj pri svojem otroku postavite trdne temelje za učenje in razvoj jezikov.

Kako otroka najbolje naučiti različnih jezikov?

''Mislim, da je pomembno, da imamo neko doslednost, da majhnega otroka ne zmedemo. Včasih deluje tudi pristop ''en starš, en jezik''. Toda ne skrbite preveč , na koncu bodo otroci oba jezika znali uporabljati na primeren način. ''

Namig:

Čeprav je priporočljivo, da se otroci čimprej začnejo učiti drugega in tretjega jezika, tudi starejši otroci obvladajo učenje različnih jezikov. V prvih letih razvoja dojenčki potrebujejo ljubeznivo skrb. Potrebujejo varno okolje. Potrebujejo starše, ki se prilagodijo majhnemu otroku. Starši ste tako prvi učitelji svojih dojenčkov.

Ko se starši pogovarjate s svojim otrokom, mu prepevate, berete in ustvarjate spodbudne izkušnje, pride do eksplozije učenja. Vsa ta omrežja se razvijajo v možganih in ti temelji učenja v prvih letih so ključnega pomena, ker postavljajo trdne temelje za vseživljenjsko življenje.

''Če starši zagotovite vse to, potem bodo otrokovi možgani rasli in dozorevali ter izpolnili ves potencial, ki si ga želimo, da ga naši otroci dosežejo.''

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Knjižna uspešnica

Naročite svoj izvod in si zagotovite brezplačno poštnino.

Preberi več

Nasvetov

Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah,...
Kaj so cepiva? Cepiva so strogo nadzorovani biološki pripravki, ki jih običajno prejmemo v otroštvu...
Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje...
Vse, kar morate vedeti o vzgoji vašega malega bralca Ljubezen do branja odpira vrata dogodivščinam,...