fbpx
Branje z otrokom

Branje z otrokom

Preberite nasvete za branje z otroki, ki še niso samostojni bralci. Naj vas spodbudijo k nadaljnjemu razvoju lastnega pristopa in idej pri skupnem branju!

____________________

Slikanice za otroke do petega leta starosti vsebujejo dvakrat več besed, kot jih vsakodnevno uporabljate starši, zato je skupno branje odličen način za spoznavanje raznolikih in nenavadnih besed.

____________________

Zakaj je pomembno branje z otrokom že od malega

 1. Branje spodbuja razvoj govora in jezika. Vaš otrok se bo s poslušanjem vašega glasu in posnemanjem vašega govorjenja naučil govoriti, razvijal in izboljšal svoj govor, se učil novih besed in izboljševal svojo komunikacijo z okolico. Z učenjem novih besed, izrazov in stavčnih oblik bo njegova komunikacija vedno boljša in lažje bo razvijal odnose z drugimi. Govorjenje bo postala opora in sredstvo za nadaljnji splošni razvoj vašega otroka. 
 2. Branje spodbuja razvoj kritičnega mišljenja in logike. S skupnim branjem se bodo razvijale otrokove kognitivne sposobnosti in logično razmišljanje. Ob pogovoru o prebranem bo vaš otrok ugotovil vzroke in posledice pojavov in dogodkov, razvil sposobnost ocenjevanja in sklepanja.
 3. Branje spodbuja razvoj ustvarjalnosti. Skupno branje bogati otrokov notranji svet, spodbuja domišljijo in razvoj ustvarjalnega mišljenja.
 4. Skozi branje pridobiva komunikacijske veščine. Ob poslušanju zgodb pri skupnem branju in ob pogovoru o prebranem se bo vaš otrok naučil natančnejšega izražanja. Jasneje bo izražal svoja čustva, izkušnje, potrebe in želje. Naučil se bo izražati tudi svoja stališča in mnenja ter sprejeti in razumeti stališča drugih, zaradi česar bo razvil strpnost do drugih. Tako se bo naučil reševati konflikte na sprejemljive načine.
 5. Branje pripomore k boljšim šolskim dosežkom. Otroci, pri katerih bralne sposobnosti lažje in hitreje napredujejo imajo boljše splošne učne dosežke. Imajo bolj razvite interese, pozornost in spomin. Hkrati so tudi bolj neodvisni in samozavestni.
 6. Skupno branje spodbuja občutek varnosti in navezanosti. Skupno preživljanje časa ob branju bo otroku omogočilo, da razvije občutek bližine in navezanosti. Tako se bo počutil varnega. Predvsem pa bo vaš otrok užival v času, preživetim z vami in uživanje bo obojestransko!

Nasveti za branje z otrokom

 • Poiščite si primeren prostor za skupno branje. Sedite tako, da bo videl slike. Dajte mu dovolj časa za pregledovanje knjige. Dovolite mu, da sam obrača strani. Če berete z dvema otrokoma, morate vsakemu dati dovolj časa da si ogleda slike. Lahko se dogovorite za vrstni red, kako bodo obračali slike ali pa jih obračate sami.
 • Vaš otrok vas bo zagotovo prosil, da ponovno preberete njegovo najljubšo knjigo. Bodite potrpežljivi. Na ta način bo otrok postal samozavestnejši in se bo počutil ljubljenega.
 • Ne berite samo vi. Berita skupaj, naj bo branje interaktiven proces. Spodbujajte otroka, da si ogleda slike, jih opiše, pokaže predmete na sliki, postavlja vprašanja in se o knjigi pogovarja.
 • Poskrbite, da bo skupno branje postalo del vašega vsakdana in vaša rutina. S tem se pri otroku razvija navada branja, ki je izjemnega pomena za nadaljnji razvoj otroka.
 • Ni vam treba zahtevati, da vaš otrok med branjem mirno sedi. Četudi se giba, še ne pomeni, da ne posluša. Namesto da ga okarate za nepozornost in opozarjate, da ni zbran, rajši njegovo poslušanje preverjajte skozi vprašanja.
 • Poskusite se sprostiti, v zgodbi uživati in se ne obotavljati. Med branjem spreminjate mimiko obraza, gibe telesa, ton in ritem govorjenja. Tako boste uživali tako vi kot vaš otrok!
 • Če opazite, da vaš otrok izgublja pozornost med branjem, poskrbite, da bo razumel dogajanje v zgodbi. Če se vam zdi, da so stavki predolgi in besede težko razumljive, prilagodite zgodbo in uporabljajte krajše stavke ter besede, ki jih sami pogosteje uporabljate. Predvsem pa ne skrbite, nič ni narobe, če zgodbo do konca preberete drugič!

Kaj je dobro narediti pred branjem

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Že od majhnega je pomembno, da z branjem spodbujate razvoj govora, jezika, kritičnega mišljenja, logike in ustvarjalnosti.

Branje z otrokom

Preberite nasvete za branje z otroki, ki še niso samostojni bralci. Naj vas spodbudijo k nadaljnjemu razvoju lastnega pristopa in idej pri skupnem branju!