fbpx
Koliko časa lahko otroci preživijo pred ekrani?

Koliko časa lahko otroci preživijo pred ekrani?

Različne elektronske naprave, vseh oblik in velikosti, so postale del našega življenja. To lahko predstavlja izziv za starše pri nadzorovanju časa, ki ga vaši otroci preživijo pred ekrani, še posebej ker so nekateri programi in igre za otroke poučni. Kje potegniti črto in določiti kdaj je čas za odklop? Kako spremljati, kaj otroci gledajo? Tukaj so nasveti in smernice za starše.

Težava prekomernega preživljanja časa pred ekrani in nekakovostne vsebine

Nestrukturirana igra, telesna aktivnost in ljubezen ter skrb staršev so glavni dejavniki, ki oblikujejo fizični, čustveni in kognitivni razvoj majhnih otrok. Ko čas zaslona nadomesti te dejavnosti, lahko to vpliva na razvoj vašega otroka.

Preveč nenadzorovanega časa uporabe elektronskih naprav lahko pri otrocih povzroči naslednje negativne zdravstvene posledice:

  • Težave s spanjem: ​​še posebej gledanje v ekrane tik pred spanjem lahko vpliva na kakovost otrokovega spanca. To je zato, ker svetloba, ki jo oddajajo zasloni, zmoti možganski cikel spanja, kar povzroči nespečnost.
  • Debelost: Otroci, ki preveč časa sedijo na enem mestu, gledajo televizijo ali uporabljajo druge elektronske naprave, se premalo gibljejo in so posledično nagnjeni k debelosti.
  • Nasilje: Ko so otroci pogosto izpostavljeni nasilju na zaslonih, na primer prek televizijskih programov, filmov in video iger, lahko otroci nasilje normalizirajo kot vsakodnevno vedenje.

Ali to pomeni, da bi morali starši otrokom popolnoma prepovedati uporabljanje elektronskih naprav? To bi bil nemogoč podvig v današnjem svetu! Starši lahko namesto tega upoštevate smernice glede časa, ki ga vaš otrok preživi za ekranom, ki so jih pripravili strokovnjaki za pediatrijo in upoštevajte nekaj starostnih nasvetov, ki jih priporočajo.

Smernice za dojenčke, malčke in predšolske otroke

Otroci mlajši od dveh let

Do dopolnjenega drugega leta starosti, otroci ne bi smeli uporabljati elektronskih naprav, z izjemo videoklepetov ob prisotnosti staršev. Pri tem morate zagotoviti, da je zaslon na napravi visoke kakovosti ter da pogovor ne traja več kot 30 minut na dan.

Otroci med drugim in petim letom starosti

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Materino mleko je naravna superhrana s številnimi presenetljivimi zmožnostmi in dobrimi vplivi na dojenčka.

10 neverjetnih prednosti dojenja

Materino mleko je naravna superhrana, ki otrokom zagotavlja potrebno prehrano od trenutka, ko so rojeni, v prvih 1000 dnevih odraščanja in še dlje, če

Ko se vaš otrok začne gibati, je pred starši pomembna naloga zagotovitve varnega doma.

Varen dom za vašega otroka

Starševstvo je polno vznemirljivih “prvih” dogodkov: dojenčkov prvi prisrčen nasmeh, prvič se prevrne na trebušček, prvi čvrst obrok in seveda prvič, ko se vaš