fbpx
Čas za igro? – Vedno!

Čas za igro? – Vedno!

Naj vsakodnevne rutine postanejo zabavni in igrivi trenutki za učenje in razvoj otrokovih možganov

V prvih 1000 dneh otrokovega življenja se njegovi možgani razvijajo hitreje kot celotno kasnejše življenje. Še bolj osupljivo je, da lahko pripomorete pri gradnji otrokovih možganov, še preden spregovori svoje prve besede. To lahko storite preprosto tako, da si vzamete čas za igro!

Kako? Z odzivnimi interakcijami!

S pomočjo naših prijateljev iz fundacije LEGO in Centra za razvoj otrok na Univerzi Harvard vam bomo pokazali, kako spodbujati vašega otroka h učenju, ki spodbuja dobre medsebojne odnose skozi igro.

Kaj so odzivne reakcije?

So vrsta interakcij med otrokom in staršem ali skrbnikom, skozi katere se starš ljubeče odziva na zvoke ali geste svojega dojenčka ali malčka. Interakcijo si predstavljajte kot igro namiznega tenisa: interakcije se odbijajo od starša k dojenčku in nazaj, pri tem pa se oba zabavata! Pri tem je najbolj pomembno, da otroku pokažete svojo skrb zanj in se odzivate na njegove potrebe, čustva ali dogodke, ki ga vznemirijo. Pomembno je, da pokažete svojo pozornost otroku in si preprosto vzamete čas za igro.

Kako vaditi odzivne reakcije z otrokom?

Razvoj otrokovih možganov ni potrebno, da je zapleten. K razvoju lahko pripomoremo skozi vsakdanje rutine in skupne trenutke. Vsak trenutek z vašim dojenčkom lahko spremenite v igro in priložnost za učenje!

Tukaj je nekaj preprostih načinov, kako lahko uvedete tehniko “serviraj in vrni” v vašo vsakdanjo rutino in interakcijo z otrokom.

Čas za igro? – Igra imen!

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kuku! Še več jih je tu

Priporočeno

Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Materino mleko je naravna superhrana s številnimi presenetljivimi zmožnostmi in dobrimi vplivi na dojenčka.

10 neverjetnih prednosti dojenja

Materino mleko je naravna superhrana, ki otrokom zagotavlja potrebno prehrano od trenutka, ko so rojeni, v prvih 1000 dnevih odraščanja in še dlje, če

Ko se vaš otrok začne gibati, je pred starši pomembna naloga zagotovitve varnega doma.

Varen dom za vašega otroka

Starševstvo je polno vznemirljivih “prvih” dogodkov: dojenčkov prvi prisrčen nasmeh, prvič se prevrne na trebušček, prvi čvrst obrok in seveda prvič, ko se vaš