fbpx
Vse, kar morate vedeti o cepivih proti koronavirusu

Vse, kar morate vedeti o cepivih proti koronavirusu

Odgovori na najpogostejša vprašanja o razvoju cepiv proti koronavirusu

Cepivo proti koronavirusu je ključnega pomena za premagovanje epidemije koronavirusa, seveda ob hkratnem upoštevanju preventivnih ukrepov in izvajanju testiranj. V razvoju je več obetavnih cepiv proti koronavirusu, medtem pa so cepiva podjetij Pfizer/BioNTech, Moderna in Oxford-AstraZeneca že dobila dovoljenje za uporabo s strani strogih regulativnih organov.

Koronavirus za otroke predstavlja veliko večjo nevarnost, kot so le takojšnji fizični učinki bolezni. Ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa lahko otežijo ali onemogočijo dostop otrok do zelo potrebnih zdravstvenih storitev. Slabša dostopnost do zdravstvenih storitev ogroža zdravje otrok, grožnja ekonomske recesije pa ogroža prihodnost generacije otrok. Preberite odgovore na najpogostejša vprašanja staršev o cepivih proti koronavirusu.

Zakaj razvoj cepiv proti koronavirusu traja toliko časa?

Razvoj varnega in učinkovitega cepiva terja nekaj časa, vendar so zahvaljujoč investicijam v raziskave in razvoj ter globalnemu sodelovanju brez primere, znanstveniki v rekordnem času razvili cepivo proti koronavirusu, hkrati pa izpolnili vse kriterije stroge regulacije standardov.

31. decembra 2020 je Svetovna zdravstvena organizacija odobrila cepivo podjetja Pfizer/BioNTech kot prvo cepivo za nujno uporabo pri preprečevanju širjenja koronavirusa. Postopek za nujno uporabo cepiva (Emergency Use Listing Procedure) je postopek, ki temelji na ocenjevanju in uvrstitvi še nelicenciranih cepiv na listo odobrenih cepiv z namenom pospeševanja dostopnosti cepiva ljudem, ki jih je epidemija koronavirusa najbolj prizadela.

Trenutno je v fazi razvoja več kot 200 dodatnih potencialnih cepiv, od tega jih je 56 v klinični fazi testiranja in 166 v predklinični fazi razvoja. Nekatera cepiva so že v tretji fazi kliničnega testiranja, ki je zadnji postopek pred odobritvijo cepiva.

Pomembno je zavedanje, da je postopek od razvoja cepiva, izdaje dovoljenja, pa do proizvodnje cepiva in njegove množične uporabe, dolg. Ko cepivo zadostuje strogim standardom in pridobi odobritev, je izjemno pomembno, da bo to cepivo pravočasno na voljo in pravično dostopno za vse, ki ga najbolj potrebujejo. Pri tem sodeluje tudi UNICEF s svojimi partnerji.

Kako se razvijajo cepiva proti koronavirusu?

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kuku! Še več jih je tu

Priporočeno

Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Igra je eden najboljših načinov kako lahko podpirate otrokov razvoj na preprost in zabaven način za vašega otroka in vas!

Igranje za razvoj

Igranje ni samo zabava – igranje je bistveno za razvoj vašega otroka Ste vedeli, da se možgani vašega otroka v prvih treh letih življenja

Pandemija je prizadela nešteto otrok na različne načine, zato je naslavljanje duševnega zdravja otrok in mladih nujno.

Iskreno pogovarjanje z otroki

V času epidemije koronavirusa in ukrepov proti njemu je zaznati povečanje psiholoških težav tako med otroki kot med odraslimi. Posebej otroci so v času