fbpx
Danes si postal očka!

Danes si postal očka!

Ko postanete očka, bo to ena največjih izkušenj v vašem življenju. Ob rojstvu otroka pride do številnih sprememb, ki bodo trajale celo življenje. Dejstvo pa je, da tako kot vaš otrok spremeni vaše življenje, tudi vi postanete eden ključnih dejavnikov v otrokovem življenju. Od danes imate priložnost, da življenje nekoga naredite edinstveno, varno, igrivo, srečno … Izkoristite to priložnost!

Vaše očetovstvo se je začelo tisti dan, ko ste izvedeli, da pričakujete otroka. Raziskave nedvoumno dokazujejo, da se vaš način starševstva začne oblikovati še preden se otrok rodi. Prav tako se bo čustvena vez med vami in dojenčkom začela razvijati, še preden ga zares spoznate: imeli boste veliko različnih čustvenih izkušenj, morda boste imeli nekaj skrbi, veliko boste spraševali o otroku in nanj nenehno mislili.

Ko pa vaš dojenček pride domov, vaša vloga očeta predstavlja resnično interakcijo z njim. Čeprav lahko dobite vtis, da so intenzivna čustva in pomanjkanje spanja ključni stvari, ki se zdaj dogajajo, je to pravzaprav začetek neverjetne pustolovščine, v kateri ste eden glavnih likov: kakovost vašega odnosa z dojenčkom, način, kako skrbeti zanj, za njegov razvoj – ne bo zaznamoval samo njegovega otroštva, ampak njegovo celo življenje.

Zato si oblikujte dan tako, da večino svojega časa preživite zunaj službe in spoznavate svojega otroka. Očetovstvo pomeni vseživljenjski odnos z vašim otrokom.

  • Osnovna skrb za otroka – oblačenje, preoblačenje, kopanje, umirjanje, igranje niso le rutina. To so odlične priložnosti za interakcijo 1 na 1, kvaliteten čas z otrokom, ki ga lahko napolnite z zgodbo, zabavo, nežnostjo. Ob vseh teh dejavnostih boste otroka bolje spoznali in se naučili, kako pokaže svoje potrebe, kaj mu je všeč ali ne, kako spoznava sebe in svet. To je ključno za pozitiven odnos med vama.
  • Povežite se z vašim dojenčkom – nosite otroka, se ga dotaknite z rokami, ga objemite, pustite, da leži na vaših prsih. Dojenček se tako umiri, vi pa postanete oseba, ki ji zaupa in se nanj lahko zanaša na podporo.
  • Od prvega dne se pogovarjajte z otrokom – otrok bo hitro prepoznal vaš glas. Zahvaljujoč temu se bo vez med vama okrepila in bo čudovita osnova za učenje za dojenčka in za vas.

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kuku! Še več jih je tu

Priporočeno

Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Pandemija je prizadela nešteto otrok na različne načine, zato je naslavljanje duševnega zdravja otrok in mladih nujno.

Iskreno pogovarjanje z otroki

V času epidemije koronavirusa in ukrepov proti njemu je zaznati povečanje psiholoških težav tako med otroki kot med odraslimi. Posebej otroci so v času

Materinstvo s seboj prinaša spremembe. Prvi dnevi skupnega življenja bodo polni izzivov in priložnosti za spoznavanje z dojenčkom.

Danes si postala mamica!

Materinstvo s seboj prinaša spremembe. Rojstvo otroka vas bo spremenilo kot osebo, iz para bo ustvarilo družino. Z rojstvom otroka mamica dobi privilegij in