fbpx
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Danes si postala mamica!

Danes si postala mamica!

Materinstvo s seboj prinaša spremembe. Rojstvo otroka vas bo spremenilo kot osebo, iz para bo ustvarilo družino. Z rojstvom otroka mamica dobi privilegij in odgovornost vplivati ​​na življenje nekoga, od spočetja do zrelosti. Odnos, ki ga bo imel otrok od prvega dne do vas, bo oblikoval način, kako otrok doživlja svet, ljudi okoli sebe in celo samega sebe.

Vaše materinstvo se je začelo s spočetjem otroka. Raziskave jasno kažejo, da se način starševstva vas in vašega partnerja oblikuje še preden se otrok rodi. Med nosečnostjo boste začeli oblikovati močno čustveno povezavo z otrokom. Poleg tega bodo postala pomembna vprašanja povezana z vašo pripravljenostjo, da skrbite za otroka, se povežete z njim in ustvarite mrežo za podporo, ki bo otroku zagotovila najboljše možno odraščanje. Vsa ta vprašanja in odgovori, ki se bodo pojavila, ustvarijo sliko o starševstvu, otroku in vas kot materi še pred rojstvom.

Prvi dnevi skupnega življenja doma bodo polni izzivov in priložnosti za spoznavanje in povezovanje z vašim dojenčkom. Videz otroka se bo spreminjal in otrok se bo prilagajal okolju. Pri tem mu boste najbolje pomagali, če mu ponudite objem, topel stik in dotik, tako da se pogovorite z njim in se nasmehnete. Vzpostavljati boste začeli rutino hranjenja in spanja –  otrokov želodček je majhen, pogosto se bo zbujal, da bi jedel. V tem obdobju se bo tudi otrok veliko naučil. Priložnosti za učenje dojenčkov prihajajo iz vašega glasu, dotika, vonja in osebnega stika.

Zato že od prvega dne skupnega družinskega življenja:

Kuku! Še več jih je tu

Koristni nasveti, kako se lotiti pogovora z otrokom o tematiki vojne ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.
Kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite svojemu otroku kako delujejo cepiva.
Cepiva: odgovori na pogosta vprašanja staršev
Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja?
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu
  • Spoznajte svojega otroka - v prvih dneh se boste naučili, kako vaš otrok komunicira z vami - gibi telesa, sproščeno ali napeto obnašanje, kratki zvoki in prvi izrazi na obrazu. Izvedeli boste, kako se otrok obnaša, ko je lačen, ko potrebuje družbo ali se želi igrati, ko je pod stresom ali ko potrebuje tolažbo. Izvedeli boste, katere igre so mu všeč, kaj ga pomiri, kako pokaže, da potrebuje spremembo dejavnosti ali da je utrujen.
  • Naučite se, kako biti starš vašemu otroku - čustvena vez med vami in dojenčkom je bistveni del njegovega razvoja. Ko se vedno odzovete na otrokov signal ali na potrebo po stiku, ljubezni, nežnosti, postanete posebna oseba, ki ji otrok zaupa in s katero se bo lahko učil in razvijal. S takšno osebo je svet varno mesto za igro, učenje, raziskovanje. Je temelj čustvenega in duševnega zdravja ter temelj, na katerem bo otrok gradil vse vidike razvoja, vključno z razvojem možganov in telesnim razvojem kot celoto. Spodbujajte otrokov razvoj: z otrokom se pogovorite že od prvega dne, igrajte se z njim, pojte, se ga dotikajte in nosite naokrog . Vaš dojenček bo vesel tudi, če mu boste prebrali svojo knjigo ali revijo. Razmislite o otrokovi perspektivi sveta - predstavljajte si in odkrijte, kaj gleda, kaj čuti ali poskuša početi, kaj mu je všeč, v čem uživa in kaj ga dela nemirnega ali prestrašenega. Bodite prilagodljivi, saj vaš otrok vzpostavlja dnevni ritem. Bodite realistični pri pričakovanjih - dojenček se ne bo mogel sam umiriti, motijo ​​ga nove stvari in teh je veliko in najbolje je, da se vsakič, ko dojenček burno reagira, odreagirate s hranjenjem, igro in nežnostjo, ki jo potrebuje.
  • Ustvarite si svojo mrežo za podporo - uveljavite svojo pravico do obiska patronažne sestre. Z njo in na srečanjih s pediatrom spoznajte načine za spodbujanje razvoja, kako uporabljati negovalne rutine in hranjenje kot priložnosti za povezovanje in učenje.
  • Poskrbite zase - bodite pozorni na svoje in partnerjevo duševno zdravje. Pozanimajte se o znakih poporodne depresije in reagirajte čim prej. Vaše dobro duševno zdravje je predpogoj za dober razvoj vašega otroka. Ko bo vaš dojenček odraščal, boste lahko več časa posvetili svojim drugim vlogam, ne zgolj materinstvu. Nekatere od teh vlog so pomemben del vašega življenja: to je lahko vaša partnerska vloga, vloga v širši družini, vaš odnos s prijatelji, poklicna vloga ali vloga, ki jo imate v skupnosti (prostovoljec itd.). Pogovorite se s partnerjem o tem, kako lahko organizirate skrb za otroka in gospodinjstvo, tako da bosta oba imela "svoj čas".
UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Knjižna uspešnica

Naročite svoj izvod in si zagotovite brezplačno poštnino.

Preberi več

Nasvetov

Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah,...
Kaj so cepiva? Cepiva so strogo nadzorovani biološki pripravki, ki jih običajno prejmemo v otroštvu...
Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje...
Vse, kar morate vedeti o vzgoji vašega malega bralca Ljubezen do branja odpira vrata dogodivščinam,...