fbpx
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Ideje za igro doma

Ideje za igro doma

Varna zabava in učenje med epidemijo koronavirusa

Majhni otroci se radi igrajo s svojimi vrstniki, vendar zaradi epidemije koronavirusa druženje z vrstniki in igranje v velikih skupinah ni mogoče. Z vzdrževanjem fizične razdalje ravnamo odgovorno in zaščitimo tako sebe, kot druge. Toda za majhne otroke, ki svet okoli sebe šele spoznavajo in se skozi igro povezujejo s svojimi vrstniki, je pomanjkanje druženja še posebno težko. A samo zato, ker se morajo igrati noter, še ne pomeni, da se ne morejo med igro doma tudi zabavati in učiti. Moči smo združili s prijatelji pri LEGO fundaciji in našli nekaj kreativnih načinov in ideje za igro doma, da boste uživali v igri s svojim otrokom in širili njen ali njegov svet, ko je fizično raziskovanje sveta omejeno.

Dojenčki, stari do devet mesecev

Ku-Ku!

Vse kar potrebujete za igranje te igre, so vaše roke in glas. Usedite se z dojenčkom, dvignite roke (ali odejico, kos blaga), da pokrijete obraz, nato pa jih razprite in veselo izgovorite ”ku-ku”! Vaš malček bo navdušen nad tem, ko boste izginili in se spet pojavili. Ko bo vaš malček malce starejši, se bo tudi sam začel igrati z vami in se vam skrivati.

Poglej in povej

Pokažite na različne predmete po hiši in jih poimenujte ter opisujte. ”Vidiš muco? To je oranžna muca!” Tako boste pomagali razvijati njegovo besedišče in krepiti vez med vami in vašim dojenčkom.

Družinski bend

Pojte pesmi skupaj z vašim dojenčkom in ustvarjajte glasbila iz predmetov, ki jih najdete po domu. V prazno steklenico dajte gumbe ali kroglice, da naredite ropotuljo. Glasba pomaga pri razvoju čustev, držanje ropotulje pa je odlično za razvoj motoričnih sposobnosti. Najpomembnejše pa je, da postanete kreativni in – seveda – da se zabavate!

Igra telesa

Poimenujte otrokove dele telesa in pokažite nanje, da se bodo lažje naučili svojih delov telesa. ”Kje je tvoj nosek? Tukaj je!”. Lahko jim pokažete tudi svojega in s tem pomagate razvijati povezavo med vama – ”Kje je mamin nosek? Tukaj je!”.

Kuku! Še več jih je tu

Koristni nasveti, kako se lotiti pogovora z otrokom o tematiki vojne ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.
Kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite svojemu otroku kako delujejo cepiva.
Cepiva: odgovori na pogosta vprašanja staršev
Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja?
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

Avto iz škatle

Poiščite prazno škatlo in vanjo dajte nekaj mehkih blazin, da bo otroku udobno. Nato ga vlecite po prostoru in oponašajte zvoke avtomobila ''brum bruuum''. V svojem novem avtomobilu se bo zabaval med vožnjo po domu (vi pa se boste malo razgibali!). Če je vaš prostor omejen, lahko še vedno ustvarite isto doživetje tako, da škatlo premikate iz ene strani na drugo in oponašate zvok.

Kuhinjski bobnar

Obrnite posode, lonce in ponve, ki jih ni mogoče zlomiti in dobili boste komplet bobnov naravnost iz vaše kuhinje. Za palčke uporabite nekaj lesenih kuhalnic. Vaša mala rock zvezda se bo zabavala ob ustvarjanju različnih zvokov. Ta igra je odlična tudi za razvoj finomotorične sposobnosti.

Risanje

Dajte svojemu dojenčku nekaj barvic in papirja ter ga prepustite prostemu ustvarjanju. Tako bo vaš otrok lahko izrazil svojo ustvarjalnost in užival v samostojni, kreativni igri doma. Ko konča, se pogovorite o različnih barvah, ki jih je uporabljal.

Podajanje žogice

Vzemite mehko žogico in si jo z malčkom kotalite naprej in nazaj po tleh. To podajanje žogice naprej in nazaj je odlično za krepitev zaupanja in otroka uči, da se boste odzvali na njegova dejanja. Igro lahko popestrite z dodatno žogico in otroku omogočite, da izbere, s katero se želi igrati, o njegovi izbiri pa se tudi pogovorite.

 

Predšolski otroci

Izdelovanje kostumov

Vzemite nekaj različnih tkanin in oblačil in spodbudite otroka, da iz tega kar imate, naredi kostum, nato pa na podlagi kostuma zaigrajte igro.

Lovljenje

Igrajte se okoli hiše, tako da otroka igrivo lovite po svojem vrtu. Če ima vaš otrok veliko energije, mu bo to pomagalo pri porabi le-te. Ko končate, se jim boste morda morali tudi sami pridružiti pri počitku!

Poimenuj zvok

Oponašajte različne živalske glasove in vaš otrok naj ugiba, za katero žival se izdajate. Igrate se lahko tudi izmenično, tako da vi ugibate, katero žival oponaša vaš otrok. To je odlična priložnost, da se tudi sami naučite več o živalih, ki jih izberete med igro.

Izziv za malčka

Otroci radi dobivajo različne izzive, saj imajo vedno boljšo fizično motoriko. Vprašajte ga, ali lahko dvigne roko ali se dotakne prstov na svojih nogah. Pri tem lahko uporabljate tudi imena delov telesa in se hkrati učite tudi to. Ta igra doma jim omogoča, da pokažejo kaj zmorejo!

 Otroci, stari med pet in osem let

Dirka z ovirami

Ustvarite ovire z uporabo pohištva, blazin, igrač ali uporabite karkoli varnega in mehkega. Otroku pokažite, kako se naj premika skozi ovire. Ovire naj poskuša premagati čim hitreje. Določite časovno omejitev, v kateri naj premaga ovire in mu pomagajte, da bo vsakič podrl svoj rekord.

Peneča kopel za igrače

Zberite vse igrače, ki jih lahko varno operete, napolnite vedro z vodo in pustite, da se zabava začne. Pokažite mu, da lahko igrače opere tako, da se v vodi z njimi igra, nato pa jih očisti z mehko krpo.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Knjižna uspešnica

Naročite svoj izvod in si zagotovite brezplačno poštnino.

Preberi več

Nasvetov

Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah,...
Kaj so cepiva? Cepiva so strogo nadzorovani biološki pripravki, ki jih običajno prejmemo v otroštvu...
Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje...
Vse, kar morate vedeti o vzgoji vašega malega bralca Ljubezen do branja odpira vrata dogodivščinam,...