fbpx
Igranje za razvoj

Igranje za razvoj

Igranje ni samo zabava – igranje je bistveno za razvoj vašega otroka

Ste vedeli, da se možgani vašega otroka v prvih treh letih življenja razvijajo hitreje kot kadarkoli kasneje v življenju? Eden najboljših načinov kako lahko podpirate otrokov razvoj je dokaj preprost in zabaven za oba –  igranje za razvoj vašega otroka naredi ogromno!

Na prvi pogled se vam morda zazdi, da je igranje le zabavanje, vendar je za vašega dojenčka ali malčka veliko več kot le zabava. Je učenje in razvoj pomembnih življenjskih veščin – je razvijanje logike za reševanje problemov in je izražanje njegovih idej. Igra pa tudi pomembno krepi vez med starši in otroci. Navsezadnje ste vi prvi učitelj in soigralec vašega otroka.

Gradnja stolpa iz kock razvija fizične spretnosti

Zlaganje kock ali drugih predmetov pomaga pri razumevanju gibanja v prostoru, saj razvija senzorično-motorične veščine in prostorsko razumevanje vašega otroka. Nabor teh spretnosti je pomemben za vzdrževanje zdravega in aktivnega telesa. Pri igranju sodelujte tako, da opazujete kaj gradi, se o obliki pogovarjajte in mu dajte kakšen namig, da bo lahko zgradil čim višji stolp!

Različni zvoki iz ust vašega dojenčka razvijajo njegove socialne veščine

Dojenčki se spontano trudijo vzpostaviti interakcijo z brbljanjem, mimiko in gestami. Če ste pozorni na svojega otroka, lahko poimenujete njegovo početje in se odzivate s prilagajanjem vaše mimike, glasu in gibanja. Tako pomagate graditi in krepiti živčne povezave v otrokovih možganih, ki podpirajo razvoj komunikacijskih in socialnih veščin. Tovrstna interakcija krepi tudi vez med vami in vašim otrokom.

Preberite več o tem, kako vsakodnevne rutine postanejo zabavni in igrivi trenutki za učenje in razvoj otrokovih možganov: Čas za igro? – Vedno!

Skrivalnice razvijajo otrokove kognitivne sposobnosti

Igranje zahtevne (a zabavne!) igre, ki vsebuje naloge, kot je skrivanje in iskanje različnih predmetov, pomaga pri razvoju otrokove koncentracije, reševanje problemov in fleksibilnem razmišljanju. Vaš otrok se skozi igro uči reševanja zapletenih nalog in gradnje učinkovitih strategij za premagovanje ovir. Če je vaš otrok med igro videti razočaran, mu pomagajte z napotki in nasveti, vendar mu pustite, da rešitev najde sam.

Nekaj idej za igre lahko najdete v Kotičku za igro

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kuku! Še več jih je tu

Priporočeno

Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Igra je eden najboljših načinov kako lahko podpirate otrokov razvoj na preprost in zabaven način za vašega otroka in vas!

Igranje za razvoj

Igranje ni samo zabava – igranje je bistveno za razvoj vašega otroka Ste vedeli, da se možgani vašega otroka v prvih treh letih življenja

Pandemija je prizadela nešteto otrok na različne načine, zato je naslavljanje duševnega zdravja otrok in mladih nujno.

Iskreno pogovarjanje z otroki

V času epidemije koronavirusa in ukrepov proti njemu je zaznati povečanje psiholoških težav tako med otroki kot med odraslimi. Posebej otroci so v času