fbpx
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Igranje za razvoj

Igranje za razvoj

Igranje ni samo zabava – igranje je bistveno za razvoj vašega otroka

Ste vedeli, da se možgani vašega otroka v prvih treh letih življenja razvijajo hitreje kot kadarkoli kasneje v življenju? Eden najboljših načinov kako lahko podpirate otrokov razvoj je dokaj preprost in zabaven za oba –  igranje za razvoj vašega otroka naredi ogromno!

Na prvi pogled se vam morda zazdi, da je igranje le zabavanje, vendar je za vašega dojenčka ali malčka veliko več kot le zabava. Je učenje in razvoj pomembnih življenjskih veščin – je razvijanje logike za reševanje problemov in je izražanje njegovih idej. Igra pa tudi pomembno krepi vez med starši in otroci. Navsezadnje ste vi prvi učitelj in soigralec vašega otroka.

Gradnja stolpa iz kock razvija fizične spretnosti

Zlaganje kock ali drugih predmetov pomaga pri razumevanju gibanja v prostoru, saj razvija senzorično-motorične veščine in prostorsko razumevanje vašega otroka. Nabor teh spretnosti je pomemben za vzdrževanje zdravega in aktivnega telesa. Pri igranju sodelujte tako, da opazujete kaj gradi, se o obliki pogovarjajte in mu dajte kakšen namig, da bo lahko zgradil čim višji stolp!

Različni zvoki iz ust vašega dojenčka razvijajo njegove socialne veščine

Dojenčki se spontano trudijo vzpostaviti interakcijo z brbljanjem, mimiko in gestami. Če ste pozorni na svojega otroka, lahko poimenujete njegovo početje in se odzivate s prilagajanjem vaše mimike, glasu in gibanja. Tako pomagate graditi in krepiti živčne povezave v otrokovih možganih, ki podpirajo razvoj komunikacijskih in socialnih veščin. Tovrstna interakcija krepi tudi vez med vami in vašim otrokom.

Preberite več o tem, kako vsakodnevne rutine postanejo zabavni in igrivi trenutki za učenje in razvoj otrokovih možganov: Čas za igro? – Vedno!

Skrivalnice razvijajo otrokove kognitivne sposobnosti

Igranje zahtevne (a zabavne!) igre, ki vsebuje naloge, kot je skrivanje in iskanje različnih predmetov, pomaga pri razvoju otrokove koncentracije, reševanje problemov in fleksibilnem razmišljanju. Vaš otrok se skozi igro uči reševanja zapletenih nalog in gradnje učinkovitih strategij za premagovanje ovir. Če je vaš otrok med igro videti razočaran, mu pomagajte z napotki in nasveti, vendar mu pustite, da rešitev najde sam.

Nekaj idej za igre lahko najdete v Kotičku za igro

Kuku! Še več jih je tu

Koristni nasveti, kako se lotiti pogovora z otrokom o tematiki vojne ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.
Kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite svojemu otroku kako delujejo cepiva.
Cepiva: odgovori na pogosta vprašanja staršev
Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja?
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

Petje in ples razvijata čustvene sposobnosti

Razumevanje, obvladovanje in izražanje čustev z gradnjo samozavedanja in obvladovanja impulzov je ključnega pomena za otrokov čustven razvoj in vseživljenjsko dobro počutje. Petje in ples sta odlična načina za izražanje svojih čustev! Naj bo to povezovalna dejavnost za celotno družino!

Preberite še, kako glasba vpliva na otrokove možgane: Otroška glasba: melodija razvoja vašega otroka

Risanje razvija domišljijo in ustvarjalne sposobnosti

Ko se vaš malček usede in na papir nariše svoj svet, izraža svoje ideje in jih spreminja v resničnost. Ko konča, ga prosite, da vas popelje po svetu, ki ga je ustvaril in mu postavite različna vprašanja, o tem kar vidite na papirju.

Ne pozabite, da otroci ne potrebujejo dragih igrač za igro in učenje. Pravzaprav imate verjetno vse stvari, ki jih potrebujete za ustvarjanje zabave in privlačne igre z otrokom, kar doma! Igranje za razvoj lahko poteka na mnoge različne načine.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Knjižna uspešnica

Naročite svoj izvod in si zagotovite brezplačno poštnino.

Preberi več

Nasvetov

Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah,...
Kaj so cepiva? Cepiva so strogo nadzorovani biološki pripravki, ki jih običajno prejmemo v otroštvu...
Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje...
Vse, kar morate vedeti o vzgoji vašega malega bralca Ljubezen do branja odpira vrata dogodivščinam,...