fbpx
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Iskreno pogovarjanje z otroki

Iskreno pogovarjanje z otroki

V času epidemije koronavirusa in ukrepov proti njemu je zaznati povečanje psiholoških težav tako med otroki kot med odraslimi. Posebej otroci so v času korona krize občutili velike stiske, ki si jih odrasli stežka predstavljajo. Med 11. in 17. letom se otroški možgani razvijajo v odnosu do sovrstnikov. Če ob tem navedemo še ugotovitve, da se 50 % duševnih motenj prične do 14. leta, 75 % pa do 24. leta starosti, je naslavljanje duševnega zdravja otrok in mladih v teh spremenjenih časih nujno.

Pandemija je pred nas postavila nepredstavljive izzive, ki posebej za otroke in mladostnike predstavljajo velik zalogaj. Njihovi možgani se razvijajo v interakciji z okolico, zaradi omejevalnih ukrepov pa se je to polje interakcij močno zožilo, s čimer so otroci in mladi izgubili tudi pomemben del varovalnih dejavnikov. Občutek stabilnosti in varnosti – torej predvidljivosti, ki jo otrokovi možgani nujno potrebujejo za razvoj, pa še otežuje stanje negotovosti, ki spremlja potek pandemije.

Zato pri UNICEF-u Slovenija letos dodatno pozornost in vire namenjamo tretjemu cilju trajnostnega razvoja: »Poskrbeti za zdravo življenje in spodbujati dobro počutje v vseh življenjskih obdobjih« in sicer posebej duševnemu zdravju otrok in mladih. V ta namen smo pred odhodom otrok na zaslužene počitnice, ki bodo tudi letos nekoliko drugačne od tistih v preteklosti, pripravili posebno delavnico za šole in materiale za spopadanje s to zahtevno temo. Pedagoške delavce in starše pa želimo tudi spodbuditi, da tako letos kot v prihajajočem šolskem letu posebno pozornost namenijo prehodu iz zaprtosti in dela na daljavo v času Covida-19, nazaj na običajno delo v učilnicah. Ta prehod naj bo počasen in prizanesljiv do otrok. Šole morajo namreč ostati varovalni dejavnik za otroke in jim olajšati to nenavadno izkušnjo. Stroka opozarja, da se ne moremo pretvarjati, da se pandemija ni zgodila.

Pandemija je prizadela nešteto otrok na različne načine. Otroci in učitelji poročajo o pomanjkanju računalnikov, o prostorski stiski, o težavah pri učenju na daljavo. Vse to pa pri otrocih in mladih pušča sled na njihovem duševnem zdravju. Nujno je torej, da si starši vzamejo čas za iskreno pogovarjanje z otroki, s čimer lahko odkrijejo in rešijo marsikatero stisko ali težavo.

Med materiali, ki so v pomoč pedagoškim delavcem, staršem in otrokom, sta prevoda knjige »Ti si moj junak, Kako lahko otroci pomagajo premagati Covid-19!« in brošure »Dejanja za junake: Vodnik za iskreno pogovarjanje z otroki«, ki služi kot priročnik k branju knjige. Oba priročnika sta sedaj na voljo tudi za vas, starše na portalu Kuku svet. Kliknite na spodnji povezavi in si najprej preberite priročnik »Dejanja za junake: Vodnik za iskreno pogovarjanje z otroki«, nato pa skupaj z otrokom uživajte v prebiranje knjige »Ti si moj junak, Kako lahko otroci pomagajo premagati Covid-19!«.

Kuku! Še več jih je tu

Koristni nasveti, kako se lotiti pogovora z otrokom o tematiki vojne ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.
Kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite svojemu otroku kako delujejo cepiva.
Cepiva: odgovori na pogosta vprašanja staršev
Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja?
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu
UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Knjižna uspešnica

Naročite svoj izvod in si zagotovite brezplačno poštnino.

Preberi več

Nasvetov

Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah,...
Kaj so cepiva? Cepiva so strogo nadzorovani biološki pripravki, ki jih običajno prejmemo v otroštvu...
Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje...
Vse, kar morate vedeti o vzgoji vašega malega bralca Ljubezen do branja odpira vrata dogodivščinam,...