fbpx
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Kako naučiti otroka, da obožuje branje

Kako naučiti otroka, da obožuje branje

Vse, kar morate vedeti o vzgoji vašega malega bralca

Ljubezen do branja odpira vrata dogodivščinam, domišljiji, učenju novih stvari in celemu kupu ključnih jezikovnih spretnosti, kot sta razvoj govora in krepitev besedišča. Branje ustvarja tudi posebne trenutke, ko se povežete s svojim otrokom in uživate v družbi drug drugega.

Samo 10 do 15 minut na dan s knjigo je dovolj, da vzbudi zanimanje vašega radovednega malčka. Preberite naše nasvete za spodbujanje ljubezni do literature.

Začnite takoj

Branje novorojenčku pomaga pri najboljšem možnem začetku njegovega življenja. Dojenčki se jezika učijo od odraslih, ki jim ponavljajo in berejo besede. Ko berete svojemu malčku, se pogovorite o likih in predmetih v knjigi ali zvokih, ki jih oddajajo živali. Ko slišijo vaš glas, črke in slike, ki jih vidijo, dobijo pomen. Med branjem spremenite višino in ton svojega glasu ter poskusite z različnimi poudarki ali glasovi za različne znake. To pomaga pri ohranjanju zanimanja vašega otroka za branje in pripomore k temu, da zanj zgodba skoči iz papirja in postane dogodivščina.

Ne pozabite, da otroci uživajo v knjigah že dolgo, preden se naučijo brati. Če boste skupaj preživeli čas s knjigami, bodo otroci med odraščanjem še bolj uživali v njih.

Poskusite posnemati profesionalne bralce

Pomembno je, da otroci na branje gledajo kot na nekaj zabavnega in prijetnega, ne pa na težko obveznost. Ni boljšega načina, da jih tega naučite, kot da jim to sami pokažete! Če vas otroci vidijo pogosto brati, jih bo to spodbudilo k temu, da tudi sami redno berejo. To bo pomagalo tudi pri spodbujanju preživljanja prostega časa stran od elektronskih naprav.

Če že nekaj časa niste brali, so vam knjižničarji in prodajalci v knjigarnah lahko čudoviti vodniki pri izbiri najboljših knjig za vas in vašega otroka. Tudi družina in prijatelji so odlični viri! Vprašajte o najljubših knjigah njihovih otrok in njihovih izkušnjah pri skupnem branju. Svojega malčka lahko celo pripeljete s seboj in se odpravite na posebno potovanje za skupno nabiranje knjig.

Izmenjavajte se pri branju

Kuku! Še več jih je tu

Koristni nasveti, kako se lotiti pogovora z otrokom o tematiki vojne ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.
Kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite svojemu otroku kako delujejo cepiva.
Cepiva: odgovori na pogosta vprašanja staršev
Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja?
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

Ko je vaš otrok dovolj star, da tudi sam bere, se izmenjujte pri branju na glas. Če se vaš otrok začenja učiti branja, ga lahko prosite, da vam pokaže črke ali besede, ki jih prepozna. Nato izmenično preberite stavke. Ko se otrokove sposobnosti razvijajo, lahko izmenično berete že celo stran ali poglavje! Med branjem postavljajte vprašanja o prebranem, npr. kaj misliš, da se bo zgodilo v naslednjem poglavju? Zakaj misliš, da je slon to storil?

Čas, ki ga porabite za glasno branje drug drugemu, bo pripomogel k povečanju zaupanja v govorjenje na glas in okrepil samozavest vašega otroka.

Poslušajte svojega otroka

Ko vaš otrok raste, bodite pozorni na njegove interese. Če ga posebej zanima določena tema, na primer dinozavri, poskusite poiskati otroške knjige o tej temi. To bo pripomoglo k zavedanju, da so knjige orodje za učenje o stvareh, ki nas zanimajo, in bolj verjetno bo bral, če je glavni junak knjige njegov najljubši dinozaver!

Ne skrbite, če vaši otroci še ne berejo Hemingwaya ali Dostojevskega - glavna stvar je, da berejo. Če trenutno berejo samo stripe, je to v redu. Stripi in grafični romani so še vedno priložnosti za branje! Lahko jih spodbujate z drugimi bralnimi materiali, vendar jih ni treba siliti, če tega trenutno ne sprejemajo.

Naj branje postane rutina

Če želite branje narediti prijeten del otrokovega življenja, začnite z vključevanjem knjig v vašo dnevno rutino. Pred spanjem ali med vožnjo ustvarite poseben čas za branje. Medtem, ko ste skupaj, omejite motnje, kot so mobilni telefoni in televizija. Vaš čas mora biti namenjen drug drugemu!

Del užitka pri branju je tudi to, da si doma ob knjigah. Če je mogoče, poskusite začeti zbirko knjig za svoje otroke. Ni nujno, da je obsežena, pomembno je, da vsebuje knjige, ki jih vaš otrok obožuje.

Če so na voljo v vaši bližini, se v lokalni knjižnici obrnite na informacije o dogodkih branja knjig. Ta srečanja so lahko odličen način, da otrok uživa v knjigah, medtem ko je družaben z drugimi vrstniki.

Bralni mejniki

Vsak otrok je edinstven v svojem razvoju, vendar je tukaj nekaj mejnikov, ki jih lahko opazujete pri razvoju otrokovih bralnih sposobnosti:

Rojstvo - 18 mesecev:

 • razume nekaj preprostih stavkov,
 • gleda knjige in poskuša obrniti strani,
 • posnema govor,
 • približno pri 1. letu lahko spregovori eno ali več besed.

18 mesecev - 3 leta:

 • pri približno 2. letih lahko izgovori 250 - 350 besed in pri približno 3 letih 800 - 1000 besed,
 • uživa v poslušanju poznanih knjig,
 • govori ponavljajočo se frazo iz najljubše knjige,
 • posnema zvoke govora odraslih,
 • prosi, da gresta brat.

3 - 5 let

 • prepozna znane črke in jih poskuša napisati,
 • pravilno drži knjigo in obrača strani,
 • prepozna rimane besede,
 • suvereno tvori stavke,
 • uči se iz knjig, ki jih berete na glas.
UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Knjižna uspešnica

Naročite svoj izvod in si zagotovite brezplačno poštnino.

Preberi več

Nasvetov

Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah,...
Kaj so cepiva? Cepiva so strogo nadzorovani biološki pripravki, ki jih običajno prejmemo v otroštvu...
Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje...
Materino mleko je naravna superhrana, ki otrokom zagotavlja potrebno prehrano od trenutka, ko so rojeni,...