fbpx
Kako se z družino in prijatelji pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

Kako se z družino in prijatelji pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

Nasveti za premagovanje težkih pogovorov s svojimi najdražjimi

Cepiva vsako leto rešijo med 2 in 3 milijone življenj in spadajo med največje dosežke sodobne medicine.

Razvoj varnih in učinkovitih cepiv proti koronavirusu je velik korak naprej v naših globalnih prizadevanjih za odpravo trenutne epidemije.

Prisotnost cepiva je vznemirljiva novica, vendar je še vedno nekaj ljudi, ki so skeptični ali oklevajo glede cepiv proti koronavirusu. Verjetno poznate osebo, ki spada v to kategorijo – morda je to nekdo izmed vaših prijateljev ali družinskih članov.

Če niste prepričani, kako pristopiti k pogovorom o cepivih s tistimi, ki so skeptični, niste edini. Z doktorjem Saadom Omerjem, direktorjem Inštituta za globalno zdravje na Univerzi Yale, smo govorili o tem, kaj je koristno in kaj ne smemo reči v teh težkih razpravah.

Preberite še članek: Vse kar morate vedeti o cepivih proti koronavirusu

Povežite se z njihovimi vrednotami

Tudi če se počutite razočarane, je pomembno, da ostanete empatični. “Naj se počutijo slišane,” svetuje Omer. Poskusite razumeti njihova čustva. Če so na primer naveličani, da zaradi epidemije koronavirusa ne morejo delati stvari, ki jih želijo, pogovor navežite na dejstvo, da bodo dejavnosti, v katerih uživajo, spet možne, če smo vsi cepljeni proti bolezni. Dr. Omer predlaga tudi, da pogovor navežete na to, kako uničujoča je bila pandemija za ves svet. Če govorite le o cepivih, “to ni celotna slika in tak pogovor ima nekoliko manj možnosti za uspeh,” pojasnjuje. Ko se razprava vrne na koronavirus, se osredotočite na kompromise, ki smo jih vsi morali narediti, na primer na fizično distanciranje od bližnjih in izpuščanje običajnih vsakodnevnih dejavnosti.

Ne prekinjajte

Pazite, da ljubljene osebe ne prekinjate ali jim skačete v besedo. Prisluhnite osebi, s katero se pogovarjate, in ugotovite, kaj razmišlja. “Ne smete se strinjati z nobenimi lažnimi informacijami, vendar se morate vživeti in nadaljevati pogovor, namesto da ga končate,” pravi Omer.

Pomagajte jim, da se počutijo opolnomočene

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kuku! Še več jih je tu

Priporočeno

Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Igra je eden najboljših načinov kako lahko podpirate otrokov razvoj na preprost in zabaven način za vašega otroka in vas!

Igranje za razvoj

Igranje ni samo zabava – igranje je bistveno za razvoj vašega otroka Ste vedeli, da se možgani vašega otroka v prvih treh letih življenja

Pandemija je prizadela nešteto otrok na različne načine, zato je naslavljanje duševnega zdravja otrok in mladih nujno.

Iskreno pogovarjanje z otroki

V času epidemije koronavirusa in ukrepov proti njemu je zaznati povečanje psiholoških težav tako med otroki kot med odraslimi. Posebej otroci so v času