fbpx
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Kako se z družino in prijatelji pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

Kako se z družino in prijatelji pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

Nasveti za premagovanje težkih pogovorov s svojimi najdražjimi

Cepiva vsako leto rešijo med 2 in 3 milijone življenj in spadajo med največje dosežke sodobne medicine.

Razvoj varnih in učinkovitih cepiv proti koronavirusu je velik korak naprej v naših globalnih prizadevanjih za odpravo trenutne epidemije.

Prisotnost cepiva je vznemirljiva novica, vendar je še vedno nekaj ljudi, ki so skeptični ali oklevajo glede cepiv proti koronavirusu. Verjetno poznate osebo, ki spada v to kategorijo – morda je to nekdo izmed vaših prijateljev ali družinskih članov.

Če niste prepričani, kako pristopiti k pogovorom o cepivih s tistimi, ki so skeptični, niste edini. Z doktorjem Saadom Omerjem, direktorjem Inštituta za globalno zdravje na Univerzi Yale, smo govorili o tem, kaj je koristno in kaj ne smemo reči v teh težkih razpravah.

Preberite še članek: Vse kar morate vedeti o cepivih proti koronavirusu

Povežite se z njihovimi vrednotami

Tudi če se počutite razočarane, je pomembno, da ostanete empatični. “Naj se počutijo slišane,” svetuje Omer. Poskusite razumeti njihova čustva. Če so na primer naveličani, da zaradi epidemije koronavirusa ne morejo delati stvari, ki jih želijo, pogovor navežite na dejstvo, da bodo dejavnosti, v katerih uživajo, spet možne, če smo vsi cepljeni proti bolezni. Dr. Omer predlaga tudi, da pogovor navežete na to, kako uničujoča je bila pandemija za ves svet. Če govorite le o cepivih, “to ni celotna slika in tak pogovor ima nekoliko manj možnosti za uspeh,” pojasnjuje. Ko se razprava vrne na koronavirus, se osredotočite na kompromise, ki smo jih vsi morali narediti, na primer na fizično distanciranje od bližnjih in izpuščanje običajnih vsakodnevnih dejavnosti.

Ne prekinjajte

Pazite, da ljubljene osebe ne prekinjate ali jim skačete v besedo. Prisluhnite osebi, s katero se pogovarjate, in ugotovite, kaj razmišlja. “Ne smete se strinjati z nobenimi lažnimi informacijami, vendar se morate vživeti in nadaljevati pogovor, namesto da ga končate,” pravi Omer.

Pomagajte jim, da se počutijo opolnomočene

Kuku! Še več jih je tu

Koristni nasveti, kako se lotiti pogovora z otrokom o tematiki vojne ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.
Kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite svojemu otroku kako delujejo cepiva.
Cepiva: odgovori na pogosta vprašanja staršev
Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja?
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

Trenutno je veliko ljudi strah. Epidemija je popolnoma spremenila naše življenje. Omer predlaga, da svojemu bližnjemu daste mogočno sporočilo: "Lahko storite nekaj glede koronavirusa!" Opomnite jih, da lahko s cepljenjem pomagajo spremeniti svojo pot in poti svojih bližnjih v tej epidemiji. Sami lahko nekaj storijo glede epidemije, ker cepiva delujejo.

Ne osredotočajte se na mite

"Bodite previdni, če se želite preveč neposredno spoprijeti z napačnimi interpretacijami," pravi Omer. Razprava ne bi smela biti v celoti ali večinoma o obravnavanju določenega mita, ker bo vedno sledilo še več mitov. Če opozorite na mit, se lahko zgodi tudi, da si sogovorniki bolj zapomnijo mit, kot dejstva. Toda včasih se ne morete izogniti obravnavanju napačnih informacij. Če se znajdete v tem položaju, Omer predlaga naslednji pristop: dejstvo, opozorilo, zmota, dejstvo. Npr.:

  • Začnite z dejstvom. Cepiva proti koronavirusu so izjemno varna in učinkovita.
  • Opozorite, ko pride do napačnih informacij.
  • Omenite zmoto (mit), ki se pojavi v pogovoru.
  • Končajte z dejstvom. Pokažite, zakaj mit ni resničen.

Najpomembneje je, da "napačne informacije nadomestimo s pravilnimi informacijami," pojasnjuje Omer.

Predvidevajte, da se bodo cepili

Preprosto recite svojemu prijatelju ali družinskemu članu: "Pojdimo na cepljenje!" Ta metoda se imenuje domnevna komunikacija. "Domnevni pristop se je v kliniki izkazal za uspešnega in bo verjetno deloval v osebni komunikaciji," pravi Omer. Tako ne odvzamete avtonomije nekomu, ampak le pogovorno ustvarite pozitiven pristop.

Ne bodite malodušni

Prepričati nekoga, ki nasprotuje cepivom, je dolg postopek. "To je izjemno težko," pravi Omer. Ne pozabite, da tisti, ki na splošno močno nasprotujejo cepivom, v enem pogovoru verjetno ne bodo spremenili svoje pozicije. Kaj pa je pomembno? "Ohranite stik z njimi."

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Knjižna uspešnica

Naročite svoj izvod in si zagotovite brezplačno poštnino.

Preberi več

Nasvetov

Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah,...
Kaj so cepiva? Cepiva so strogo nadzorovani biološki pripravki, ki jih običajno prejmemo v otroštvu...
Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje...
Vse, kar morate vedeti o vzgoji vašega malega bralca Ljubezen do branja odpira vrata dogodivščinam,...