fbpx
Kdaj začeti z uvajanjem čvrste hrane

Kdaj začeti z uvajanjem čvrste hrane

Kdaj otroku začnemo uvajati čvrsto hrano in zakaj je tako pomembno začeti ob pravem času 

Ko se vaš dojenček razvija, se povečujejo njegove prehranske potrebe. V prvih dveh letih otrokovo telo za razvoj možganov porabi 75% vsakega obroka.

Preberite si nasvete, kdaj je pravi trenutek za uvajanje čvrste hrane in zakaj je tako pomembno kdaj pričnemo uvajati čvrsto hrano.

Povzetek: hranjenje otroka s čvrsto hrano

Do šestega meseca materino mleko zadovolji vse otrokove potrebe po energiji in hranilih.

Z uvajanjem mehke hrane začnite, ko otrok dopolni šest mesecev. Takrat bo potreboval več energije in hranilnih snovi za razvoj, kot jih lahko zagotovi materino mleko.

Pri šestih mesecih začnite z uvajanjem le dveh do treh žlic mehke hrane dvakrat na dan. Začnite s kašo in zelenjavnim pirejem. Pri uvajanju si lahko pomagate tudi z nasveti iz knjige Naj otrok izbira pot: uvajanje čvrste hrane na željo otroka

Ne glede na to, ali so otroci dojeni ali ne, začnite z uvajanjem čvrste hrane pri šestih mesecih. Predolgo čakanje z uvajanjem lahko ogrozi razvoj vašega otroka.

Prvih šest mesecev

Od prve ure življenja in do starosti šestih mesecev vaš dojenček dobi vse hranilne snovi za rast in razvoj iz materinega mleka. V tem obdobju ne potrebuje ničesar drugega – ne potrebuje vode, čaja, soka, kaše ali katerekoli druge hrane, zato uvajanje čvrste hrane še ni potrebno.

Znaki hranjenja

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kuku! Še več jih je tu

Priporočeno

Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Materino mleko je naravna superhrana s številnimi presenetljivimi zmožnostmi in dobrimi vplivi na dojenčka.

10 neverjetnih prednosti dojenja

Materino mleko je naravna superhrana, ki otrokom zagotavlja potrebno prehrano od trenutka, ko so rojeni, v prvih 1000 dnevih odraščanja in še dlje, če

Ko se vaš otrok začne gibati, je pred starši pomembna naloga zagotovitve varnega doma.

Varen dom za vašega otroka

Starševstvo je polno vznemirljivih “prvih” dogodkov: dojenčkov prvi prisrčen nasmeh, prvič se prevrne na trebušček, prvi čvrst obrok in seveda prvič, ko se vaš