fbpx
Kotiček za igro

Kotiček za igro

V času negotovosti so odlična izbira igre, ki otroku pomagajo, da se počuti varnega. Zgraditi svoj skrivališče zveni kot odličen načrt! Graditi in ustvarjati nekaj novega pa daje otroku močan občutek samostojnosti.

Moje skrivališče – ideja za majhne in predšolske otroke

Skrivališče je lahko vse, kar si otrok izbere za svoje varno mesto. Lahko je zgrajen iz katerega koli materiala in kjerkoli v vašem domu – blazine, rjuhe, odeje, stoli, mize, kotiček pod stopnicami ali kar kartonska škatla. Če se igrate z malčkom, je to lahko le ograja iz kupa knjig, revij ali blazin.

Pustite, da otrok izbere čim več materiala in prostor za izdelavo svojega skrivališča. Bodite gost v otrokovem skrivališču in upoštevajte njegova pravila.

 ____________________

Otroku dovolite in ga spodbujajte, naj v svoje skrivališče odnese svoje najljubše igrače ali druge osebne predmete po lastni izbiri.

____________________

Vprašajte ga, kako se imenuje njegovo varno mesto: skrivališče, jama, trdnjava, hiša ali gnezdo? Govorite o tem, kdo vse ima skrivališče in kaj vse je mogoče delati v skrivališču.

Vsaka dejavnost v skrivališču je dobrodošla – branje knjige, pripovedovanje zgodb, poležavanje, skrivanje vaših najljubših stvari ali skrivni svet vašega najljubšega junaka.

Prigrizek v skrivališču je lahko vrhunec skupne sprostitve!

Za to igro boste potrebovali:

 • Blazine
 • Odeje
 • Stole
 • Mizo

Moja slikanica – ideja za mlajše šolarje

Izkoristite čas, ki ga preživite skupaj z otrokom, da se z njim pogovorite o različnih temah – o druženju s hišnim ljubljenčkom; kako je bilo videti, ko je izgubil prvi zob ali prvič vozil kolo; o praznovanju rojstnega dne; o svojem prvem golu na tekmi in podobno. Vprašajte ga katero izmed tem, o katerih ste govorili, bi si izbral, da jo predstavi skozi “svojo” slikanico.

 ____________________

V tej igri se bo vaš otrok učil na zanimiv način – pisal, risal, oblikoval zgodbo in svoje delo predstavil drugim.

 ____________________

Dogovorite se, kako narediti slikanico. Tukaj je nekaj priporočil:

 • Razmerje med risbami in besedilom na vsaki strani slikanice naj bo odvisno od starosti otroka (s starostjo se prostor za besedilo povečuje, prostor za ilustracije pa zmanjšuje).
 • Glede na barve, ki jih bo otrok uporabljal, je lahko pisanje / risanje obojestransko (lesene barvice) ali enostransko (flomastri) zaradi prosojnosti na drugi strani lista.
 • Spodbudite jih, da oblikujejo naslovno stran slikanice in ji dajo ime (pogovorite se z njimi o imenu, ki bi moralo biti zanimivo tudi za druge).
 • Na vsakem listu predlagajte, naj naredijo robove na levi strani papirja, kjer bodo listi kasneje speti, da se bo slikanica v celoti vidna.
 • Pomagajte jim s spojitvijo listov, tako da ga prišijete na stran (igla in sukanec) ali zlepite z lepilom.

Nadaljevanje te igre je lahko organizacija igre “Stol za pisatelja – promocija slikanice za družinske člane in če imate možnost video klicanja, tudi za sorodnike in prijatelje.” Nato naj vaš otrok predstavi svojo slikanico, ostali pa mu naj zastavljajo vprašanja.

Za to igro boste potrebovali:

 • Papir
 • Barvice
 • Svinčnik
 • Lepilo / nit in iglo / vrvico / pentljo

Iz te igre se bodo otroci naučili:

 • kako okrepiti občutek varnosti,
 • kako razviti samozavest,
 • pridobili bodo prve avtorske izkušnje,
 • samostojnosti in neodvisnosti,
 • načrtovanja, organiziranja in reševanja problemov,
 • ustvarjalnosti in domišljije.

Nasvet za starše

Nekatere igre lahko povzročijo veliko nereda v vašem domu, vendar vam predlagamo, da vašemu otroku daste priložnost in ga spodbujate pri ustvarjanju ter postanete del njegovega ustvarjalnega sveta. Tako bo vaš otrok preživel nekaj dni v kakovostni igri, ki bo razvijala njegove potenciale!

Pajkova mreža

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kuku! Še več jih je tu

Priporočeno

Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Materino mleko je naravna superhrana s številnimi presenetljivimi zmožnostmi in dobrimi vplivi na dojenčka.

10 neverjetnih prednosti dojenja

Materino mleko je naravna superhrana, ki otrokom zagotavlja potrebno prehrano od trenutka, ko so rojeni, v prvih 1000 dnevih odraščanja in še dlje, če

Ko se vaš otrok začne gibati, je pred starši pomembna naloga zagotovitve varnega doma.

Varen dom za vašega otroka

Starševstvo je polno vznemirljivih “prvih” dogodkov: dojenčkov prvi prisrčen nasmeh, prvič se prevrne na trebušček, prvi čvrst obrok in seveda prvič, ko se vaš