fbpx
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Kotiček za igro

Kotiček za igro

V času negotovosti so odlična izbira igre, ki otroku pomagajo, da se počuti varnega. Zgraditi svoj skrivališče zveni kot odličen načrt! Graditi in ustvarjati nekaj novega pa daje otroku močan občutek samostojnosti.

Moje skrivališče – ideja za majhne in predšolske otroke

Skrivališče je lahko vse, kar si otrok izbere za svoje varno mesto. Lahko je zgrajen iz katerega koli materiala in kjerkoli v vašem domu – blazine, rjuhe, odeje, stoli, mize, kotiček pod stopnicami ali kar kartonska škatla. Če se igrate z malčkom, je to lahko le ograja iz kupa knjig, revij ali blazin.

Pustite, da otrok izbere čim več materiala in prostor za izdelavo svojega skrivališča. Bodite gost v otrokovem skrivališču in upoštevajte njegova pravila.

 ____________________

Otroku dovolite in ga spodbujajte, naj v svoje skrivališče odnese svoje najljubše igrače ali druge osebne predmete po lastni izbiri.

____________________

Vprašajte ga, kako se imenuje njegovo varno mesto: skrivališče, jama, trdnjava, hiša ali gnezdo? Govorite o tem, kdo vse ima skrivališče in kaj vse je mogoče delati v skrivališču.

Vsaka dejavnost v skrivališču je dobrodošla – branje knjige, pripovedovanje zgodb, poležavanje, skrivanje vaših najljubših stvari ali skrivni svet vašega najljubšega junaka.

Prigrizek v skrivališču je lahko vrhunec skupne sprostitve!

Za to igro boste potrebovali:

 • Blazine
 • Odeje
 • Stole
 • Mizo

Moja slikanica – ideja za mlajše šolarje

Izkoristite čas, ki ga preživite skupaj z otrokom, da se z njim pogovorite o različnih temah – o druženju s hišnim ljubljenčkom; kako je bilo videti, ko je izgubil prvi zob ali prvič vozil kolo; o praznovanju rojstnega dne; o svojem prvem golu na tekmi in podobno. Vprašajte ga katero izmed tem, o katerih ste govorili, bi si izbral, da jo predstavi skozi “svojo” slikanico.

 ____________________

V tej igri se bo vaš otrok učil na zanimiv način – pisal, risal, oblikoval zgodbo in svoje delo predstavil drugim.

 ____________________

Dogovorite se, kako narediti slikanico. Tukaj je nekaj priporočil:

 • Razmerje med risbami in besedilom na vsaki strani slikanice naj bo odvisno od starosti otroka (s starostjo se prostor za besedilo povečuje, prostor za ilustracije pa zmanjšuje).
 • Glede na barve, ki jih bo otrok uporabljal, je lahko pisanje / risanje obojestransko (lesene barvice) ali enostransko (flomastri) zaradi prosojnosti na drugi strani lista.
 • Spodbudite jih, da oblikujejo naslovno stran slikanice in ji dajo ime (pogovorite se z njimi o imenu, ki bi moralo biti zanimivo tudi za druge).
 • Na vsakem listu predlagajte, naj naredijo robove na levi strani papirja, kjer bodo listi kasneje speti, da se bo slikanica v celoti vidna.
 • Pomagajte jim s spojitvijo listov, tako da ga prišijete na stran (igla in sukanec) ali zlepite z lepilom.

Nadaljevanje te igre je lahko organizacija igre “Stol za pisatelja – promocija slikanice za družinske člane in če imate možnost video klicanja, tudi za sorodnike in prijatelje.” Nato naj vaš otrok predstavi svojo slikanico, ostali pa mu naj zastavljajo vprašanja.

Za to igro boste potrebovali:

 • Papir
 • Barvice
 • Svinčnik
 • Lepilo / nit in iglo / vrvico / pentljo

Iz te igre se bodo otroci naučili:

 • kako okrepiti občutek varnosti,
 • kako razviti samozavest,
 • pridobili bodo prve avtorske izkušnje,
 • samostojnosti in neodvisnosti,
 • načrtovanja, organiziranja in reševanja problemov,
 • ustvarjalnosti in domišljije.

Nasvet za starše

Nekatere igre lahko povzročijo veliko nereda v vašem domu, vendar vam predlagamo, da vašemu otroku daste priložnost in ga spodbujate pri ustvarjanju ter postanete del njegovega ustvarjalnega sveta. Tako bo vaš otrok preživel nekaj dni v kakovostni igri, ki bo razvijala njegove potenciale!

Pajkova mreža

Kuku! Še več jih je tu

Koristni nasveti, kako se lotiti pogovora z otrokom o tematiki vojne ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.
Kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite svojemu otroku kako delujejo cepiva.
Cepiva: odgovori na pogosta vprašanja staršev
Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja?
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

Iz volne (ali podobnega materiala) nekje v hiši (na primer med pohištvom, pod jedilno mizo ali na hodniku) naredite "pajkovo mrežo".

Cilj igre je, da jo otroci premagajo, ne da bi se dotaknili mreže.

Preizkusite lahko še te tri aktivne igre:

 • Plesanje ob glasbi: vklopite glasbo in skupaj zaplešite.
 • Košarka z nogavicami: za igro si pripravite čim več nogavic in koš ali košaro. V koš poskušajte spraviti čim več nogavic, postopoma lahko tudi daljšate razdaljo med vami in košom.
 • Žabji skok: skakajte na površine v vašem domu, ki niso spolzke. Brisače lahko na tla razporedite kot dodatne ovire. Otrokom lahko tudi pokažete, kako posnemajo druge živali, na primer zajca ali kenguruja

Skupno kuhanje

Prednosti priprave hrane z vašim otrokom so številne, med drugim pripomore tudi k družbeno-čustvenemu razvoju, telesnemu razvoju ter razvoju jezika in kognitivnih sposobnosti.

Nekaj ​​preprostih kuharskih nalog za otroke je mešanje testa za palačinke, umivanje zelenjave ali priprava mize.

Otroci uživajo v kuhanju s starši. Otroke lahko naučite tudi nekaterih osnovnih pravil kuhanja, na primer, da moramo jesti dobro in zdravo kuhano hrano.

Napravite računalnik iz materialov, ki jih je možno reciklirati

Otroci lahko sami izdelajo računalnik in tipkovnico iz recikliranih materialov. Uporabite kartonske ali papirnate škatle za zaslon, jajčno škatlo za tipkovnico, nato pa na tipkovnico naslikajte črke in številke ter narišite tudi sliko na zaslon.

Vaš otrok se lahko nato z računalnikom igra in pošilja namišljena sporočila. Namesto računalnika lahko izdelate katerokoli drugi gospodinjski aparat, s katerim se bi vaš otrok želel igrati.

 

Nasvet za vsak dan: držite se svojega običajnega ritma in rutine

Strokovnjaki močno priporočajo ta nasvet. Načrtovanje in upoštevanje rednega urnika sta ključnega pomena, tudi če ste cel dan doma. Otroci naj vstajajo, jedo in gredo spat ob običajnem času. Predvidljivost, jasnost in struktura v stresnem obdobju delujejo pomirjujoče. Otrokom, zlasti mlajšim ali tistim, ki so v skrbeh, pomaga, da vedo, kaj se bo zgodilo in kdaj.

____________________

Pri otrocih predvidljivost poveča občutek varnosti in nadzora nad situacijo.

____________________

 

Dnevni urnik je lahko videti kot v vrtcu ali šoli in bi moral vključevati izmenična obdobja učenja in igre ter predvideni čas za kosilo, prigrizke in večerjo, del dneva za sprostitev in počitek.

Skupaj sestavite urnik in ga vsako jutro preglejte, da se prepričate, ali vam in vašemu otroku ustreza. Če v urnik vnesete točen čas, otrokom pomagate vedeti, kdaj se bo aktivnost začela in kdaj končala.

Ne pozabite, družinski urnik mora vsebovati tudi čas za sprostitev vas - staršev in ko bo bodo otroci vedeli, kdaj počivate, je več možnosti, da se bo to tudi zgodilo.

V obdobju dneva, ko načrtujete igro, si lahko ogledate še druge UNICEF-ove predloge za igre: Igra

Igrajte in pojte s svojim malčkom

Pri skupnem igranju in petju ima vaš otrok priložnost spoznati, doživeti in sprejeti svoje telo v odnosu do prostora. Igra in gibanje sprostita v telesu nakopičene napetosti.

Ko pojete z otrokom, vplivate na njegovo vedenje. Kdo pravi, da učenje discipline ne more potekati preko petja! Petje vas bo zbližalo, ne glede na to, kaj pojete. Otroci vam bodo s petjem lažje pokazali, kako se počutijo - ali so veseli, navdušeni, prestrašeni ali ponosni.

Igrajte se in pojte pred ogledalom, se preoblecite in spremenite v različne like, pevce in igralce. Mikrofon je lahko katerikoli gospodinjski pripomoček, od daljinskega upravljalnika do zvitka toaletnega papirja, kos preproge pa glamurozna scena. Najljubša glasba iz filma, risanke ali glasbenega videa bo dodaten navdih. Če imate dojenčka, je dovolj, da ga nosite v naročju in plešete pred ogledalom.

____________________

Igra je odličen nadomestek za telesno aktivnost in porabo odvečne energije, zlasti kadar ne morete ven.

____________________

 

Igranje in petje spodbudi delovanje v številnih delih možganov, nevroznanstveniki pa potrjujejo, da pri otroku spodbujata razvoj možganov, jezika, motoričnih in socialnih veščin.

Vašemu otroku bodo nekatere pesmi bolj všeč kot druge. Naj izbere in razvije svoj glasbeni okus! Dovolite mu, da se poveže z različnimi melodijami in ritmi ter raziskuje svoje telo med plesanjem.

Za to igro boste potrebovali:

 • različne vrste glasbe - hitro, počasno, veselo, žalostno, klasično, moderno,
 • nekaj gospodinjskih predmetov, npr. ročaj metle, krtačo, sušilec za lase, kapo, šal,
 • prazen prostor in odvečno energijo!

Družinski orkester – ideja za šoloobvezne otroke

Skupni čas, ki ga preživite z vašimi otroci uporabite za izdelavo ritmičnih instrumentov, igranje nanje in oblikovanje svoje družinske glasbe za vsak dan v tednu.

____________________

Družinski orkester bo vaši družini prinesel veselje, pa tudi telesno aktivnost, ki jo danes vsi potrebujemo.

____________________

Iz materialov, ki jih najdete v vašem domu, z otroki naredite cel orkester. Tu je nekaj predlogov:

 • Ropotulje iz različnih materialov, na primer:
  • iz manjše plastične steklenice, v katero lahko daste nekaj zrn (na primer riževih),
  • s plastičnim jajčkom iz čokoladnih jajčk, ki jo napolnite z rižem ter z lepilnim trakom zalepite med dve žlici,
  • v eno plastično skodelico lahko položite zrna (na primer fižolova), nato pa na vrh položite še eno plastično skodelico (povežite dve odprtini skodelice) in pritrdite z lepilnim trakom.
 • Bobni iz plastičnih posod, pločevink ali cedilk. Na vrh položite alu ali prozorno folijo ter z lepilnim trakom tesno pritrdite. Namesto tolkal lahko uporabite svinčnik ali lesene barvice.
 • Kastanjete iz kartona, razrezanega v obliki kratkega pravokotnega traku, ki ga prepognete na polovico, nato pa na koncu na vsaki strani prilepite kovinske čepke.
 • Činele iz dveh kovinskih pokrovk.

Vse izdelane instrumente lahko okrasite - pobarvate ali polepite s kolaž papirjem.

Nadaljevanje te igre je lahko zanimiva igra z rokami, ki jih uporabljajte kot tolkala in z različnimi načini ploskanja dosezite različne zvočne učinke. Igrate se lahko tako, da stojite v krogu, en član družine pa pokaže kombinacijo različnih načinov tolčenja, drugi pa naj kombinacijo ponovijo.

Za to igro boste potrebovali:

Plastične skodelice, plastične flaše, lesene barvice / kemične svinčnike, plastične jajčke, žlice, lepilni trak, pločevinko za kavo, plastično posoda, kuhinjsko folijo, karton, kovinske pokrovke, vrvice, flomastre, kolaž papir, različne vrste zrn.

Otrok se bo iz te igre naučil:

 • izražanja s svojim telesom in glasom,
 • prilagodljivosti spremembam,
 • samozavesti,
 • spoznaval bo različne glasbene zvrsti,
 • skupinskega dela.

Igra z baterijsko svetilko

Vzemite svetilko in vašega otroka naučite, kako se lahko igra s senco na steni. Ta igra je lahko zelo zabavna, še posebej, če si izmislite zgodbo, kateri sledi gibanje senc.

Igrajte se še druge igre s svetilko: ali lahko na primer vaš otrok skoči v krog svetlobe, ki ga projicira svetilka? Ali lahko doseže z roko tako visoko na steni kamor posveti svetilka? Starejšim otrokom lahko s svetilko pokažete Morsejevo abecedo ali ustvarite zabavo z glasbo in igro svetlobe.

____________________

Načrtovanje vam pomaga, da si jasno predstavljate bližnjo prihodnost in okrepite občutek varnosti, gotovosti in sproščenosti.

____________________

Nasvet za starše: načrti so lahko raznoliki, na primer oblikujte tedenski jedilnik, s katerim bo zadovoljna cela družina in določite kdaj boste imeli kosilo. Naredite lahko seznam ljudi, ki jih želite poklicati in poklepetati. Lahko pa vašemu otroku pomagate oblikovati urnik, kdaj se bo družil s prijatelji, starimi starši ali drugimi sorodniki, v živo ali preko različnih aplikacij, ki to omogočajo.

Načrtujete lahko tudi večje družinske dogodivščine - načrtujete lahko, kdaj boste dobili novega hišnega ljubljenčka. K oblikovanju vsakodnevne rutine vam bo pomagalo tudi načrtovanje vsakodnevnih skupnih aktivnosti - vnaprej se odločite, kateri film ali oddajo si boste ogledali. Da boste oblikovali načrt, ko bo ustrezal vsem družinskim članom, bo potrebnih kar nekaj pogajanj, vendar je pomembno, da se končajo z zadovoljstvom vseh in da vsi razumejo, kakšne dolžnosti so dobili.

Ko vas otroci vidijo, kako načrtujete in "upravljate" svoj čas, je to zanje lahko zelo poučna izkušnja. Otroke lahko vključite tako, da se z njimi dogovorite, katere naloge bodo morali postoriti. Tako se bodo otroci počutili pomembne in vedeli, da je njihov prispevek k družini dragocen.

Povej mi svojo zgodbo

Izmišljanje in pripovedovanje zgodb pri otrocih razvija domišljijo in ustvarjalnost. Izberite pet predmetov iz stanovanja, brez posebnega izbiranja - prva stvar, ki vam "pade v roke". Lahko je to skodelica, krpa, ključ, krožnik, pisalo, plašč ali denarnica. Postavite jih pred otroka in ga spodbudite, da vam pove zgodbo, ki vključuje vse predmete.

Udobno se namestite in se prepustite odličnim idejam. Če se igrate z majhnimi otroki, ki še ne govorijo, zamenjajte vlogi - otroka prosite, da izbere naključne predmete, vi pa povejte zgodbo in čim bolj vključite otroka. Otrokovo najljubšo igračo lahko uporabite tudi za osebno zgodbo.

Ni pravega ali napačnega načina pripovedovanja zgodb. Naj se otrokova domišljija razplamti in naj v pripovedovanju uživa.

Otrok naj z vašo pomočjo nariše ali napiše najljubšo različico zgodbe. Pomagajte mu tako, da zgodbo pišete po njegovem nareku. Nato lahko svoje delo deli s starimi starši, sorodniki in prijatelji po spletu ali po vrnitvi v vrtec.

Ta igra zahteva:

 • navadne predmete, ki jih najdete po hiši,
 • pripravljenost na zabavo,
 • čas.
UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Knjižna uspešnica

Naročite svoj izvod in si zagotovite brezplačno poštnino.

Preberi več

Nasvetov

Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah,...
Kaj so cepiva? Cepiva so strogo nadzorovani biološki pripravki, ki jih običajno prejmemo v otroštvu...
Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje...
Vse, kar morate vedeti o vzgoji vašega malega bralca Ljubezen do branja odpira vrata dogodivščinam,...