fbpx
Vi in vaš dojenček: ljubezen in nega na oddelku za neonatologijo

Vi in vaš dojenček: ljubezen in nega na oddelku za neonatologijo

Prezgodnje rojstvo otroka vzbudi v starših vihar čustev. Mnogi starši izkušnjo opisujejo kot življenje v megli, saj je vse strašljivo in nepoznano. Pojavi se tudi občutek, da ste skrb za svojega otroka predali popolnim neznancem. Ti občutki so običajen del izkušnje, zato bodite do sebe prizanesljivi, ko se začnete prilagajati na življenje starša s prezgodaj rojenim ali bolnim otrokom. Tukaj je nekaj koristnih informacij o negi na oddelku za neonatologijo.

 ____________________

Za vašega dojenčka ste najbolj pomembni vi!

 ____________________

Čeprav vaš dojenček potrebuje zdravstveno oskrbo, ste vi ključni del njegovega življenja. Med nosečnostjo je dojenček spoznal vaš glas in glas vaše ožje družine, zato ga bo pogovor pomirjal in vzbudil občutek varnosti. Če bo vedel, da ste v bližini, se bo sproščal hormon oksitocin, ki je pomemben za razvoj otrokovih možganov.

 ____________________

Mami, tvoje mleko me ščiti pred okužbami. Tudi če nisem pri volji za hranjenje, rad/a okusim majhne količine tvojega mleka, ki mi pomagajo ohranjati čista usta.

 ____________________

Hranjenje in zaščita dojenčka

Ena najboljših stvari, ki jih lahko pri negi na oddelku za neonatologijo vi (in samo vi) v tem trenutku storite za svojega dojenčka, je zagotavljanje materinega mleka. Vaše mleko dojenčku ne predstavlja samo hrane, ki mu pomaga rasti, ampak tudi protitelesa, ki ga bodo ščitila pred okužbami v bolnišnici in tudi dolgotrajno gradila imunski sistem. Zaščita s protitelesi je še posebej pomembna za nedonošenčke.

Vaše dojenje je edinstveno za vašega otroka. Prej kot začnete izčrpavati in pogosteje kot to storite, več mleka boste proizvajali, s čimer boste lahko zagotovili naraščajoče potrebe vašega dojenčka. Pri začetku dojenja naj vam pomagata babica ali medicinska sestra.

Če se je vaš dojenček rodil zelo prezgodaj, boste morda morali več tednov nadaljevati z izčrpavanjem. Dvojno črpanje vam bo prihranilo čas in povečalo oskrbo z mlekom. Pri tem vam bo pomagala medicinska sestra. Če ste v prvih nekaj tednih ustvarili zadostno zalogo, ste lahko kasneje nekoliko fleksibilnejši glede expressing mleka. Na tvorjenje mleka ne bi smelo vplivati, če v 24. urah neparnega dne iztiskate manj kot osemkrat, da si nekoliko oddahnete.

Najpomembnejše točke:

  • Začnite z iztiskanjem mleka nekaj ur po porodu, tudi če bo vaš dojenček dojil le majhne količine mleka.
  • Vaš cilj naj bo iztiskati med 8 do 10-krat v 24. urah, zlasti v prvih nekaj tednih.
  • Z vsakim dnem se mora količina mleka, ki ga iztisnete povečevati.
  • Tudi če vaš dojenček trenutno doji majhne količine, bo kasneje potreboval več mleka.
  • Prosite medicinsko sestro ali babico, da preveri vašo tehniko iztiskanja.

Na vaši poti boste imeli tako dobre kot tudi slabe dni. Naslednji nasveti vam lahko pomagajo povečati tvorjenje mleka:

  • Prosite medicinsko sestro ali babico, da preveri, ali uporabljate najboljšo tehniko dojenja, prijemanja črpalke in da vam pomaga izbrati primerno velikost pripomočkov za vas.
  • Med izčrpavanjem bodite blizu otroka ali imejte v bližini njegovo sliko ali kos njegovega oblačila. Če je možno, naj vam nekdo zmasira hrbet preden začnete z izčrpavanjem.
  • Pred spanjem popijte velik kozarec vode, da boste ponoči morali vstati in oditi na stranišče. Tako se boste privadili na nočno bujenje za izčrpavanje mleka.
  • Med izčrpavanjem mleka naj nikoli ne mine več kot 5 ur.
  • Če se tvorjenje mleka nenadoma zmanjša, ne skrbite. Preživljanje časa v stiku koža na kožo z vašim dojenčkom, masiranje dojk in sprostitev, vam bodo pomagali, da se bo mleko začelo ponovno tvoriti.

Stik kože na kožo in kenguru nega

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Že od majhnega je pomembno, da z branjem spodbujate razvoj govora, jezika, kritičnega mišljenja, logike in ustvarjalnosti.

Branje z otrokom

Preberite nasvete za branje z otroki, ki še niso samostojni bralci. Naj vas spodbudijo k nadaljnjemu razvoju lastnega pristopa in idej pri skupnem branju!