fbpx
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Mejniki v razvoju vašega otroka med drugim in šestim mesecem

Mejniki v razvoju vašega otroka med drugim in šestim mesecem

Poglejte si še, kateri mejniki vašega otroka čakajo pri 9 mesecih in pri 1 letu: Mejniki v razvoju vašega otroka med devetim mesecem in enim letom

Mejniki v razvoju vašega otroka pri dveh mesecih

Vse, kar morate vedeti o vašem dvomesečnem malčku

Vaš malček bo pri dveh mesecih zelo radoveden in bo vneto opazoval okolico, se nasmihal drugim obrazom in se igral z vsem, kar mu pride pod roke. Dojenčki so v tem starostnem obdobju družabni in radi komunicirajo. Preberite, kako bo rastel, se učil in spreminjal.

Družbeni in čustveni mejniki pri dveh mesecih:

V tem obdobju se otrok uči povezovanja z ljudmi okoli sebe. Opazili boste, da to počne tako, da se začenja nasmihati drugim, sam sebe pomirja s sesanjem roke in poskuša gledati svoje starše.

Nasveti za starše:

 • Vzpostavljajte stik kože na kožo – vaša toplina bo otroka pomirila
 • Dojenčka dvignite k svojemu obrazu in vzpostavite očesni stik, s čimer mu pomagate, da si zapomni vaše obrazne poteze in vas bo kasneje prepoznal

Jezikovni in komunikacijski mejniki pri dveh mesecih:

Vaš malček komunicira s svojo okolico in izraža svoje potrebe, postane pozoren ob zvokih in gibih telesa, sam pa se bo začel prvič oglašati.

Nasveti za starše:

 • Ko se bo začel oglašati, se z njim pogovarjajte tako, da govorite s pootročenim glasom. Ta povratna komunikacija pomembno pripomore k razvoju jezikovnih in komunikacijskih veščin.

Mejniki v razvoju možganov pri dveh mesecih:

Možgani vašega otroka se intenzivno razvijajo, kar boste opazili, saj bo dojenček začel slediti ljudem in predmetom z očmi, začel se bo nejevoljno obnašati, kadar se bo dolgočasil in postal bo pozoren na obraze, ki jih vidi.

Nasveti za starše:

 • Izgovarjajte imena predmetov ali ljudi, katerim vaš malček sledi s pogledom.

Mejniki v gibanju in telesnem razvoju pri dveh mesecih:

Pri gibanju boste opazili, da bodo gibi rok in nog bolj usklajeni, po novem bo lahko dvignil glavico in se bo potiskal po tleh, ko bo ležal na trebuhu.

Nasveti za starše:

 • Ko bo vaš malček ležal na trebuhu, mu lezite nasproti in se pogovarjajte. Spodbujajte ga, da bo premikal glavo, roke in noge skozi igro s primernimi igračami.

Mejniki hranjenja pri dveh mesecih:

Kuku! Še več jih je tu

Koristni nasveti, kako se lotiti pogovora z otrokom o tematiki vojne ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.
Kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite svojemu otroku kako delujejo cepiva.
Cepiva: odgovori na pogosta vprašanja staršev
Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja?
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

Pri tej starosti vaš dojenček potrebuje le materino mleko. Med hranjenjem bo zlahka obvladal gibanje jezika in sesal dojko ter požiral mleko.

Nasveti za starše:

 • Znake lakote bi morali opaziti od 8 do 12-krat na dan. Novorojenčki potrebujejo ogromno hrane, saj se izjemno hitro razvijajo.
 • V prvih šestih mesecih življenja bodo podvojili svojo rojstno težo.

 V tem obdobju bodite pozorni, če vaš dojenček nima sesalnega refleksa med dojenjem ali hranjenjem s stekleničko, ali če ima težave s požiralnim refleksom, tako da po hranjenju veliko hrane uide iz njegovih ust. Pozorni bodite tudi, če se ne bo nasmihal drugim ljudem, se z rokami približeval ustom, se ne bo odzival na glasne zvoke, ne bo z očmi sledil predmetom ali osebam ali ne bo zmogel dvigniti svoje glave. V primeru teh težav se posvetujte z izbranim pediatrom.

 

Mejniki v razvoju vašega otroka pri štirih mesecih

Vse kar morate vedeti o vašem štirimesečnem malčku

Vaš malček postaja bolj družaben in se začne usmerjeno gibati, da doseže določen cilj. V tem obdobju malčki radi blebetajo, se gugajo, igrajo in oponašajo slišane zvoke ali videne gibe. Opazili boste, da bo jok začel zveneti drugače, naučil se bo povedati, da je lačen, zaspan, se počuti neprijetno ali je frustriran.

Družbeni in čustveni mejniki pri štirih mesecih:

Opazili boste nove načine poskusov malčka, da komunicira z ljudmi, začel se bo spontano smejati, poskušal bo posnemati vaše gibe in obrazno mimiko. Začel bo uživati v igri z drugimi in bo kdaj postal tudi žalosten, ko se bo čas za igro iztekel.

Nasveti za starše:

 • Delite njegovo navdušenje in tudi vi opazujte in kažite na izbrano stvar.
 • Vašemu dojenčku se smehljajte in pogovarjajte z nežnim glasom.

Jezikovni in komunikacijski mejniki pri štirih mesecih:

Vaš dojenček bo še bolje obvladal izražanje svojih potreb, opazili boste, da bo otrokov jok drugačen glede na to, če bo hotel povedati ali je lačen, utrujen, ali v bolečinah. V tem obdobju bo tudi veliko blebetal in posnemal slišane zvoke.

Nasveti za starše:

 • Kadar dojenček začne jokati, se odzovite čimprej, tako da upoštevate različne načine jokanja.
 • Če bo vaš dojenček z vami komuniciral z različnimi zvoki, jih ponovite za njim.

Mejniki v razvoju možganov pri štirih mesecih:

Možgani vašega otroka rastejo! Začel bo že od daleč prepoznavati predmete in ljudi, ki jih pozna, odzival se bo na ljubezen in naklonjenost. Premikajoče predmete bo zdaj lahko še bolje spremljal z očmi, roke in noge bo še bolj povezano premikal, z eno roko bo že znal segati po igračah. Vaš malček vam bo sporočal, ali je srečen ali žalosten.

Nasveti za starše:

 • Pomagajte pri razvoju koordinacije oči-roke tako, da nastavite igrače v njegovo bližino.
 • Med vsakodnevnimi opravili se z njim pogovarjajte in mu povejte, kaj ste opazili.

 Mejniki v gibanju in telesnem razvoju pri štirih mesecih:

Dojenčkovo gibanje v prostoru bo napredovalo, z rokami bo znal nesti hrano v usta in se bo med ležanjem na trebuhu lahko potiskal že do komolcev. Pri držanju glave ne bo potreboval več nobene pomoči in se bo mogoče že znal prevaliti na svoj hrbet. Kadar bo vaš malček stal na trdnih tleh, bo z nogami pritiskal ob tla, igrače v rokah pa bo lahko tresel.

Nasveti za starše:

 • V bližini otroka nastavite ropotuljice, da bo lahko segel po njih in jih tresel.
 • Spodbujajte ga, da se prevali, vendar tega ne bo zmogel še na mehkih površinah.

Mejniki hranjenja pri štirih mesecih:

Vaš dojenček vam bo začel signalizirati lakoto, tako da se bo z rokami dotikal ust.

Nasveti za starše:

 • Ko vam dojenček sporoča, da je lačen, ga začnite dojiti.

 V tem obdobju bodite pozorni, če ima vaš dojenček težave s premikanjem enega ali obeh oči v določeno smer, se ne bo nasmihal drugim ljudem, se z rokami ne bo dotikal svojih ust, z nogami ne bo pritiskal ob trdo površino, posnemal zvokov, ali ne bo mogel držati glave pokonci. V primeru teh težav se posvetujte z izbranim pediatrom.

Mejniki v razvoju vašega otroka pri šestih mesecih

Vse, kar morate vedeti o vašem šestmesečnem malčku

Pri šestih mesecih starosti bo vaš malček začel uporabljati določene zvoke za izražanje svojih čustev. Sposoben bo posnemati enozložne besede oz. zvoke, ki jih bo slišal od vas, na primer ''da'', ''oh'' pa tudi ''ma''. Začel bo prepoznavati znane obraze, se stegoval po igračah in se bo začel aktivno plaziti – začnite vaš dom prilagajati, da bo varen za aktivnega malčka!

Odstranite ostre, lomljive ali električne predmete izven dosega otroka, zaklenite omare z nevarnimi tekočinami ali zalogami (lahko jih tudi postavite na dovolj visoko mesto, ki ga ne bo mogel doseči), pa tudi zaprite okna, da zagotovite varnost.

Družbeni in čustveni mejniki pri šestih mesecih:

Vaš malček bo pri tej starosti večinoma dobre volje in se bo odzival na čustva drugih, začel bo razlikovati med znanimi obrazi in neznanci ter bo užival v igri z vami ali drugimi. Njegova podoba v ogledalu ga bo zabavala.

Nasveti za starše:

 • Z nežnim glasom se pogovarjajte o tem, kaj se nek trenutek dogaja, v sobo pa mu postavite otroško ogledalo, da bo lahko opazoval svoje gibanje.
 • Začnite spodbujati k igranju več iger, v katerih je fizično aktiven.

Jezikovni in komunikacijski mejniki pri šestih mesecih:

Vaš dojenček bo zdaj prepoznal svoje ime in se bo nanj odzival, znal bo sestavljati kratke samoglasniške zvoke in jih bo rad izmenjaval med pogovorom z vami. Njegovo oglašanje bo vedno glasnejše, tudi na zvoke se bo začel odzivati z lastnimi zvoki. Lahko boste ločili med zvoki s pozitivnim in negativnim pomenom.

Nasveti za starše:

 • Začnite spodbujati igrive pogovore z vašim malčkom, spodbujajte ga k dvogovoru s ponavljanjem njegovih kratkih zvokov.
 • Vašega malčka boste naučili svojega imena tako, da ga boste pogosto uporabljali.

Mejniki v razvoju možganov pri šestih mesecih:

Vaš malček bo zelo radoveden, zanimal se bo za predmete v bližini in bo želel zgrabiti tiste, ki so izven dosega. Razvil bo tudi sposobnost, da si igračo podaja iz ene v drugo roko.

Nasveti za starše:

 • Priskrbite igrače, ki jih bo lahko enostavno prijel v eno roko.
 • Pogovarjajte se o predmetih, ki jih bo dojenček želel dajati v usta.

Mejniki v gibanju in telesnem razvoju pri šestih mesecih:

Vaš dojenček bo po novem lahko sedel brez podpore, se nihal naprej in nazaj ter se prevračal v obe smeri, na trdi podlagi pa se bo trudil vstati na noge.

Nasveti za starše:

 • Pustite dojenčkove najljubše igrače v njegovi bližini, da jih bo lahko dosegel, če se prekotali.

 Mejniki hranjenja pri šestih mesecih:

Vaš dojenček bo začel izražati zanimanje za hrano in bo odpiral usta, ko ga boste hranili z žlico. Med žvečenjem bo hrano potiskal po ustih, uživati pa lahko začne žitarice, sadne pireje (npr. korenčkov, hruškov ali iz sladkega krompirja).

Nasveti za starše:

 • Pri šestih mesecih bo otrok za razvoj potreboval tudi dodatno hrano. Materino mleko ostaja glavna hrana, dodajati pa začnite 2 ali 3 žlice mehke hrane 4-krat na dan.

Prehrana otroka med šestim in dvanajstim mescem življenja

 V tem obdobju bodite pozorni, če dojenček ne kaže naklonjenosti do vas, se ne bo smejal ali odzival na zvoke v bližini. Opazujte tudi, če s težavo daje stvari v usta in ne izgovarja samoglasnikov, se ne more prevaliti v nobeno smer ali se ne steguje po bližnjih predmeti. V primeru teh težav se posvetujte z izbranim pediatrom.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Knjižna uspešnica

Naročite svoj izvod in si zagotovite brezplačno poštnino.

Preberi več

Nasvetov

Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah,...
Kaj so cepiva? Cepiva so strogo nadzorovani biološki pripravki, ki jih običajno prejmemo v otroštvu...
Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje...
Vse, kar morate vedeti o vzgoji vašega malega bralca Ljubezen do branja odpira vrata dogodivščinam,...