fbpx
Ali moj otrok nazaduje zaradi epidemije koronavirusa?

Ali moj otrok nazaduje zaradi epidemije koronavirusa?

Večina otrok ima zelo močno željo, da bi napredovali v svojem razvoju, vendar pa z navdušenjem nad učenjem novih stvari prihaja tudi stres. Ta stres lahko povzroči nazadovanje – začasni korak nazaj v razvoju vašega otroka.

Epidemija koronavirusa je otežila učenje vašega otroka in dostop do izobrazbe. Z izvajanjem pouka na daljavo so vaši otroci izgubili tudi dnevno igranje s prijatelji in vaš otrok je nazadoval v dejavnostih, ki so predtem predstavljale vsakodnevno rutino. Nazadovanje se lahko pojavi pri navajanju na uporabo stranišča, pri spanju ali pri obvladovanju čustev kot so jeza, žalost in stres.

Pogovarjali smo se z dr. Nancy Close, profesorico na področju zgodnjega razvoja otrok na medicinski fakulteti Univerze v Yalu, o tem, kako so se otroci spremenili med epidemijo koronavirusa in kako – s prijaznostjo in razumevanjem – prebroditi težko obdobje.

Kakšno nazadovanje opažate med otroki med epidemijo koronavirusa?

“Opažamo veliko več nazadovanja, kot ga je prisotnega v običajnih časih. Otroci nazadujejo tudi v govornih sposobnostih, potrebujejo več pomoči pri vsakodnevnih rutinah, težje mirno prespijo noč in imajo ponovno težave z navajanjem na uporabo stranišča. Obvladovanje in izražanje močnih čustev je lahko zelo zahtevno, zato pri mlajših in starejših otrocih, pa tudi študentih, opažamo več razburjenja. Tudi mi, odrasli nazadujemo, ker doživljamo višjo stopnjo stresa in smo priča nenehnim spremembam in nesigurni prihodnosti. Pomembno je, da upoštevamo, da je nazadovanje razvojni pojav značilen tako za otroke kot za odrasle.

Prav tako opažamo veliko vedenjskih izzivov. Opažamo, da so otroci resnično žalostni, ker niso s prijatelji/cami ali učitelji/cami, zato prihaja do čustvenih izlivov in vedenjskih težav zaradi spremembe učnega okolja. Vse te negotovosti so še toliko bolj razširjene in stresne, ker si vsi prizadevamo doseči čim več normalnosti in predvidljivosti v teh nenavadnih časih. Med epidemijo je težje doseči doslednost in predvidljivost. Zaradi tega se lahko otroci počutijo zaskrbljeno in razočarano, kar lahko povzroči neželeno vedenje.”

Nekateri starši pri svojih najstnikih opažajo izpade trme. Kako naj se odzovejo?

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kuku! Še več jih je tu

Priporočeno

Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Materino mleko je naravna superhrana s številnimi presenetljivimi zmožnostmi in dobrimi vplivi na dojenčka.

10 neverjetnih prednosti dojenja

Materino mleko je naravna superhrana, ki otrokom zagotavlja potrebno prehrano od trenutka, ko so rojeni, v prvih 1000 dnevih odraščanja in še dlje, če

Ko se vaš otrok začne gibati, je pred starši pomembna naloga zagotovitve varnega doma.

Varen dom za vašega otroka

Starševstvo je polno vznemirljivih “prvih” dogodkov: dojenčkov prvi prisrčen nasmeh, prvič se prevrne na trebušček, prvi čvrst obrok in seveda prvič, ko se vaš