fbpx
Otroci potrebujejo ljudi, ne ekranov

Otroci potrebujejo ljudi, ne ekranov

Preberite zakaj in kako lahko preveč časa na elektronskih napravah škodi vašemu otroku

Ali ste vedeli, da otroci potrebujejo ljudi ne ekranov, sajpreveč časa pred ekrani škoduje otroku, kar vpliva na slabšo pozornost in znižuje raven empatije?

Carlota Nelson, režiserka dokumentarca Brain Matters, raziskuje, zakaj lahko preveč časa za ekrani škoduje otrokom in kako zelo pomembno je, da otroci uživajo v dogodivščinah izven ekranov.

Dojenčki, malčki in njihov čas uporabe elektronskih naprav

V današnjem tehnološkem in medijsko usmerjenem svetu mnogi starši uporabljajo tablice, telefone ali računalnike, s katerimi zabavajo in zamotijo svoje malčke, medtem, ko so zaposleni z drugimi opravili. Vsi vemo, da ta način deluje. Ekrani pritegnejo otrokovo pozornost močneje, kot karkoli drugega, zato je to tako privlačna rešitev za starše, ki želijo malce oddiha. Kakšen vpliv pa imajo zasloni na možgane, ki se šele razvijajo in koliko časa so lahko dojenčki in malčki izpostavljeni ekranom ter zakaj otroci potrebujejo ljudi, ne ekranov?

Znanstveniki, ki se ukvarjajo s preučevanjem možganov, preučujejo tudi vpliv ekranov na otroške možgane. Do vseh odgovorov se še niso dokopali, vendar pa bo to, kar že vedo, staršem pomagalo razumeti, kako pomembno je, da se otroci udejstvujejo tudi v dejavnostih, ki ne vključujejo ekranov. Šele takrat se bodo otroci učili, razvijali svoje socialne in kognitivne sposobnosti ter bodo v prihodnosti bolj zdravi in srečni.

Dojenčki se največ naučijo iz interakcij ljudi

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kuku! Še več jih je tu

Priporočeno

Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Materino mleko je naravna superhrana s številnimi presenetljivimi zmožnostmi in dobrimi vplivi na dojenčka.

10 neverjetnih prednosti dojenja

Materino mleko je naravna superhrana, ki otrokom zagotavlja potrebno prehrano od trenutka, ko so rojeni, v prvih 1000 dnevih odraščanja in še dlje, če

Ko se vaš otrok začne gibati, je pred starši pomembna naloga zagotovitve varnega doma.

Varen dom za vašega otroka

Starševstvo je polno vznemirljivih “prvih” dogodkov: dojenčkov prvi prisrčen nasmeh, prvič se prevrne na trebušček, prvi čvrst obrok in seveda prvič, ko se vaš