fbpx
Prehrana otroka med prvim in drugim letom starosti

Prehrana otroka med prvim in drugim letom starosti

Vaš otrok zdaj lahko uživa enako hrano kot ostala družina

Pri enem letu starosti se vaš otrok začne učiti samostojnega hranjenja. Hrano lahko žveči tako dobro kot odrasli, zato lahko jé enako hrano kot preostala družina.

Povzetek: prehrana otroka med prvim in drugim letom starosti

Pri enem letu je čvrsta hrana – vključno z zdravimi prigrizki – glavni vir energije in hranilnih snovi v prehrani vašega otroka.

Vaš otrok lahko trikrat ali štirikrat na dan poje eno skodelico ali tri četrtine skodelice hrane. Med obroki lahko poje še en ali dva prigrizka.

Z dojenjem nadaljujte tako pogosto, kot to želi vaš otrok, vsaj do drugega leta starosti.

Izogibajte se nezdravi, procesirani hrani, sladkorju in sladkim pijačam.

Glavna prehrana med prvim in drugim letom starosti je materino mleko, ki še vedno zagotavlja pomemben vir hranilnih snovi in ščiti otroka pred boleznimi. Vendar čvrsta hrana postane glavni vir energije in hranilnih snovi za otroka. Najprej otroka hranite s čvrsto hrano, nato pa ga dojite, če je še lačen.

Kakšna hrana je primerna za otroka?

Vaš otrok med prvim in drugim letom lahko poje že vse, zato mu dajajte hrano, ki jo uživa preostala družina. Vsak obrok naj bo poln hranljivih snovi.

Vsak dan naj zaužije obrok hrane živalskega izvora (mleko, mlečni izdelki, jajca, meso ali ribe) in stročnice (na primer čičeriko, lečo ali grah). Zaužije naj tudi oreščke in oranžno ali zeleno zelenjavo in sadje. Že pripravljeni hrani dodajte malo hladno stisnjenega olja, idealno olja z visoko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin, kot je na primer repično olje.

Pomembno je, da so prigrizki za vašega otroka zdravi, primeren prigrizek na primer je sveže sadje.

Koliko hrane in kako pogosto?

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kuku! Še več jih je tu

Priporočeno

Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Igra je eden najboljših načinov kako lahko podpirate otrokov razvoj na preprost in zabaven način za vašega otroka in vas!

Igranje za razvoj

Igranje ni samo zabava – igranje je bistveno za razvoj vašega otroka Ste vedeli, da se možgani vašega otroka v prvih treh letih življenja

Pandemija je prizadela nešteto otrok na različne načine, zato je naslavljanje duševnega zdravja otrok in mladih nujno.

Iskreno pogovarjanje z otroki

V času epidemije koronavirusa in ukrepov proti njemu je zaznati povečanje psiholoških težav tako med otroki kot med odraslimi. Posebej otroci so v času