fbpx
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Prehrana otroka med prvim in drugim letom starosti

Prehrana otroka med prvim in drugim letom starosti

Vaš otrok zdaj lahko uživa enako hrano kot ostala družina

Pri enem letu starosti se vaš otrok začne učiti samostojnega hranjenja. Hrano lahko žveči tako dobro kot odrasli, zato lahko jé enako hrano kot preostala družina.

Povzetek: prehrana otroka med prvim in drugim letom starosti

Pri enem letu je čvrsta hrana – vključno z zdravimi prigrizki – glavni vir energije in hranilnih snovi v prehrani vašega otroka.

Vaš otrok lahko trikrat ali štirikrat na dan poje eno skodelico ali tri četrtine skodelice hrane. Med obroki lahko poje še en ali dva prigrizka.

Z dojenjem nadaljujte tako pogosto, kot to želi vaš otrok, vsaj do drugega leta starosti.

Izogibajte se nezdravi, procesirani hrani, sladkorju in sladkim pijačam.

Glavna prehrana med prvim in drugim letom starosti je materino mleko, ki še vedno zagotavlja pomemben vir hranilnih snovi in ščiti otroka pred boleznimi. Vendar čvrsta hrana postane glavni vir energije in hranilnih snovi za otroka. Najprej otroka hranite s čvrsto hrano, nato pa ga dojite, če je še lačen.

Kakšna hrana je primerna za otroka?

Vaš otrok med prvim in drugim letom lahko poje že vse, zato mu dajajte hrano, ki jo uživa preostala družina. Vsak obrok naj bo poln hranljivih snovi.

Vsak dan naj zaužije obrok hrane živalskega izvora (mleko, mlečni izdelki, jajca, meso ali ribe) in stročnice (na primer čičeriko, lečo ali grah). Zaužije naj tudi oreščke in oranžno ali zeleno zelenjavo in sadje. Že pripravljeni hrani dodajte malo hladno stisnjenega olja, idealno olja z visoko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin, kot je na primer repično olje.

Pomembno je, da so prigrizki za vašega otroka zdravi, primeren prigrizek na primer je sveže sadje.

Koliko hrane in kako pogosto?

Kuku! Še več jih je tu

Koristni nasveti, kako se lotiti pogovora z otrokom o tematiki vojne ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.
Kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite svojemu otroku kako delujejo cepiva.
Cepiva: odgovori na pogosta vprašanja staršev
Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja?
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

Vaš otrok lahko tri do štirikrat na dan zaužije med tri četrtine do polne skodelice hrane. Med obroki naj ima še vsaj enega ali dva prigrizka.

Če otroka ne dojite, bo moral jesti pogosteje. Ko je star eno leto, približno v času, ko shodi, mora urnik hranjenja vključevati štiri ali pet obrokov na dan in dva zdrava prigrizka. Mlečni izdelki so zelo pomemben del otrokove prehrane, zato mu dajte eno ali dve skodelici mleka na dan.

Kateri hrani se izogibati?

Pri prehrani otroka med prvim in drugim letom starosti, prav tako tudi kasneje, se izogibajte nezdravi hrani in sladkim pijačam. Kupljeni prigrizki kot so čips, piškoti, torte, sladke pijače in sladkarije so nezdravi. Vsebujejo velike količine sladkorja, soli, maščob in umetnih snovi, ki v otrokovem želodčku zavzamejo prostor, ki bi ga morale napolniti hranljive snovi.

Nasveti za obroke

  • Naj ima vaš otrok svoj krožnik hrane, saj se bo tako naučil, da se sam nahrani. Začnite takoj, ko bo pokazal zanimanje. Dajte mu na voljo dovolj hrane, ki jo potrebuje in dovolj časa, da v miru poje.
  • Sprva bo počasen in bo umazal sebe in vse okoli sebe. Pomagajte mu, da bo večino hrane nesel v usta, namesto da popacka sebe ali tla. Spodbujajte otroka, da obrok poje do konca in se prepričajte, da je dobil dovolj hrane.
  • V času obroka ga spodbujajte z veliko ljubezni in spodbudnimi besedami.
  • Sedite nasproti njega in vzpostavljajte očesni stik. Nasmehnite se mu, pogovarjajte se z njim in ga s hvalo spodbujajte k jedi.
  • Naj obrok predstavlja veselo dogodivščino!

Kaj storiti, ko otrok noče jesti čvrste hrane?

Prepričajte se, da je vaš otrok lačen v času obroka in ni pred kratkim imel malice. Čeprav je dojenje še vedno pomembno za vašega otroka, ga dojite šele po obroku. V tej starosti mora najprej užiti čvrsto hrano.

Dajte otroku zdravo hrano, ki mu je všeč ali pa njegove priljubljene jedi zmešajte s hrano, ki mu ni najbolj všeč. Preizkušajte različne kombinacije različnih živil in postrezite hrano v različnih oblikah. Vsak pripravljen obrok goste hrane mu lahko brez težav tudi energijsko obogatite s kakšno žličko prej omenjenega hladno stiskanega olja.

Če hrano še vedno zavrača, ga ne silite, da hrano poje in ne podlezite pritisku, da bi otroku dali nezdravo hrano, ki bi jo rajši zaužil.

Bodite mirni in razumljivi. Poskrbite, da bo imel otrok pozitivno spodbudo med obrokom in ne delajte težav, ko hrane ne bo jedel. Hrano odnesite z mize, jo shranite in otroku ponovno ponudite kasneje.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Knjižna uspešnica

Naročite svoj izvod in si zagotovite brezplačno poštnino.

Preberi več

Nasvetov

Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah,...
Kaj so cepiva? Cepiva so strogo nadzorovani biološki pripravki, ki jih običajno prejmemo v otroštvu...
Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje...
Vse, kar morate vedeti o vzgoji vašega malega bralca Ljubezen do branja odpira vrata dogodivščinam,...