fbpx
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Prehrana otroka med šestim in dvanajstim mesecem starosti

Prehrana otroka med šestim in dvanajstim mesecem starosti

Vaš otrok v tem obdobju življenja potrebuje največ hranilnih sredstev in energije

Majhni otroci vsak dan potrebujejo veliko hranljivih snovi, da se pravilno razvijajo, rastejo, so zdravi, močni in pametni. Šest mesecev star otrok hitro raste. Prehrana otroka med šestim in dvanajstim mesecem starosti je pomembno obodobje, ko otrok potrebuje največ hranilnih sredstev in energije.

Na hitro: prehrana otroka med šestim in dvanajstim mesecem starosti

Tudi po šestem mesecu starosti, ko začnemo uvajati čvrsto hrano, je materino mleko še vedno glavni vir energije in hranilnih snovi za vašega otroka. 

Vaš dojenček ima majhen želodec, zato mora jesti večkrat na dan manjše obroke mehke hrane.

Prehrana vašega otroka naj ob žitih in gomoljnicah vsebuje tudi živila živalskega izvora (mlečni izdelki, jajca, meso, ribe in perutnina), sadje in zelenjavo.

V šestem mesecu starosti je materino mleko še vedno pomemben vir otrokove prehrane, vendar samo po sebi ne zadostuje otrokovim potrebam. To je čas, ko je potrebno začeti uvajati čvrsto hrano, da se bo vaš otrok nadalje razvijal.

Prvič ponudite vašemu dojenčku hrano po dojenju ali med dojenji, da ohranite čim pogostejše dojenje otroka.

Ko začnete z uvajanjem čvrste hrane, bodite še posebej pozorni, da vaš otrok ne bo zbolel. Ko se plazi po tleh in raziskuje, se mikrobi zlahka prenašajo iz otrokovih rok v usta. Svojega otroka zaščitite tako, da mu pred pripravo obroka in pred vsakim obrokom umijete roke z milom.

Prva hrana

Ko vaš otrok dopolni šest mesecev starosti, se šele uči žvečenja hrane, zato mu morate sprva ponuditi mehko hrano, ki jo zlahka pogoltne. Začnite s kašo ali dobro pretlačenim sadjem in zelenjavo. Bodite pozorni, da pripravljena kaša ni preveč vodena, saj tako pripravljena ne vsebuje veliko hranilnih snovi. Da bo kaša dovolj hranljiva, jo kuhajte tako dolgo, dokler ne postane dovolj gosta in ne steče z žlice.

Otroka nahranite, ko opazite znake, da je lačen – na primer ko se z rokami dotika ust. Po umivanju rok, sprva zadostujeta dva obroka po dve do tri žlici mehke hrane. V tem starostnem obdobju ima majhen želodček, zato mora zaužiti majhne obroke.

Okus nove hrane lahko vašega otroka preseneti. Dajte mu čas, da se navadi na nove okuse in teksture. Bodite potrpežljivi in otroka ne silite, da poje hrano. Opazujte znake za sitost in otroka nehajte hraniti, ko jih opazite.

Ko vaš dojenček raste, raste tudi njegov želodček. Z vsakim nadaljnjim obrokom lahko poje več in več hrane.

Prehrana otroka med šestim in osmim mesecem starosti

Kuku! Še več jih je tu

Koristni nasveti, kako se lotiti pogovora z otrokom o tematiki vojne ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.
Kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite svojemu otroku kako delujejo cepiva.
Cepiva: odgovori na pogosta vprašanja staršev
Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja?
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

V tem starostnem obdobju vašega dojenčka hranite dvakrat do trikrat na dan po eno skodelico mehke hrane. Vaš dojenček lahko zaužije vse, razen meda, ki ga ne sme jesti do prvega leta starosti. Med obroki začnite uvajati zdrave prigrizke, kot je na primer pretlačeno sadje. Ko vaš dojenček začne uživati večje količine trde hrane, mora še vedno dobivati enako količino materinega mleka.

Prehrana otroka med devetim in enajstim mesecem starosti

V tem starostnem obdobju lahko vaš dojenček zaužije trikrat do štirikrat na dan pol skodelice hrane in zdrav prigrizek. Namesto pretlačene hrane, lahko hrano razrežete na majhne koščke. Vaš otrok je motorično dovolj razvit, da začne hrano uživati s prstki. Ob tem še vedno nadaljujte z dojenjem, ko opazite, da je vaš otrok lačen.

  • Vsak obrok mora biti enostaven za zaužitje in mora vsebovati hranljive snovi. Vsak ugriz šteje!

Prehrana otroka mora biti energetsko bogata in vsebovati veliko hranljivih snovi. Poskrbite, da vaš otrok ob žitaricah in gomoljnicah vsak dan zaužije tudi zelenjavo, sadje, stročnice, semena, malo energetsko bogatega olja ali maščobe in najbolj pomembno – hrano živalskega izvora (mlečni izdelki, jajca, meso, ribe in perutnina). Vsakodnevno zaužitje različnih vrst hrane poveča možnosti, da bo vaš otrok zaužil vse hranilne snovi, ki jih potrebuje.

Če vaš otrok novo hrano zavrne ali jo izpljune, ga ne silite, da jo poje. Ponovno poskusite čez nekaj dni. Lahko pa poskusite tudi zmešati v drugo hrano, ki je vašemu otroku všeč. Željeni hrani lahko dodate tudi nekaj materinega mleka.

Prehrana nedojenih otrok

Če vašega otroka ne dojite, mora pogosteje uživati obroke čvrste hrane. Hkrati morate z drugimi živili, predvsem mlečnimi izdelki, nadomestiti  hranljive snovi, ki jih vaš otrok potrebuje.

  • Z uvajanjem hrane začnite v šestem mesecu starosti, saj jo bo takrat potreboval za razvoj. Začnite z dvema do tremi žlicami mehke ali pretlačene hrane štirikrat na dan, kar bo zagotovilo hranilne snovi, ki jih otrok potrebuje, če ga ne hranite z materinim mlekom.
  • Med šestim in osmim mesecem vaš otrok potrebuje pol skodelice mehke hrane štirikrat na dan in zdrav prigrizek.
  • Med devetim in enajstim mesecem vaš otrok potrebuje pol skodelice hrane štirikrat do petkrat na dan in dva zdrava prigrizka.
UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Knjižna uspešnica

Naročite svoj izvod in si zagotovite brezplačno poštnino.

Preberi več

Nasvetov

Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah,...
Kaj so cepiva? Cepiva so strogo nadzorovani biološki pripravki, ki jih običajno prejmemo v otroštvu...
Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje...
Vse, kar morate vedeti o vzgoji vašega malega bralca Ljubezen do branja odpira vrata dogodivščinam,...