fbpx
Prehrana otroka med šestim in dvanajstim mesecem starosti

Prehrana otroka med šestim in dvanajstim mesecem starosti

Vaš otrok v tem obdobju življenja potrebuje največ hranilnih sredstev in energije

Majhni otroci vsak dan potrebujejo veliko hranljivih snovi, da se pravilno razvijajo, rastejo, so zdravi, močni in pametni. Šest mesecev star otrok hitro raste. Prehrana otroka med šestim in dvanajstim mesecem starosti je pomembno obodobje, ko otrok potrebuje največ hranilnih sredstev in energije.

Na hitro: prehrana otroka med šestim in dvanajstim mesecem starosti

Tudi po šestem mesecu starosti, ko začnemo uvajati čvrsto hrano, je materino mleko še vedno glavni vir energije in hranilnih snovi za vašega otroka. 

Vaš dojenček ima majhen želodec, zato mora jesti večkrat na dan manjše obroke mehke hrane.

Prehrana vašega otroka naj ob žitih in gomoljnicah vsebuje tudi živila živalskega izvora (mlečni izdelki, jajca, meso, ribe in perutnina), sadje in zelenjavo.

V šestem mesecu starosti je materino mleko še vedno pomemben vir otrokove prehrane, vendar samo po sebi ne zadostuje otrokovim potrebam. To je čas, ko je potrebno začeti uvajati čvrsto hrano, da se bo vaš otrok nadalje razvijal.

Prvič ponudite vašemu dojenčku hrano po dojenju ali med dojenji, da ohranite čim pogostejše dojenje otroka.

Ko začnete z uvajanjem čvrste hrane, bodite še posebej pozorni, da vaš otrok ne bo zbolel. Ko se plazi po tleh in raziskuje, se mikrobi zlahka prenašajo iz otrokovih rok v usta. Svojega otroka zaščitite tako, da mu pred pripravo obroka in pred vsakim obrokom umijete roke z milom.

Prva hrana

Ko vaš otrok dopolni šest mesecev starosti, se šele uči žvečenja hrane, zato mu morate sprva ponuditi mehko hrano, ki jo zlahka pogoltne. Začnite s kašo ali dobro pretlačenim sadjem in zelenjavo. Bodite pozorni, da pripravljena kaša ni preveč vodena, saj tako pripravljena ne vsebuje veliko hranilnih snovi. Da bo kaša dovolj hranljiva, jo kuhajte tako dolgo, dokler ne postane dovolj gosta in ne steče z žlice.

Otroka nahranite, ko opazite znake, da je lačen – na primer ko se z rokami dotika ust. Po umivanju rok, sprva zadostujeta dva obroka po dve do tri žlici mehke hrane. V tem starostnem obdobju ima majhen želodček, zato mora zaužiti majhne obroke.

Okus nove hrane lahko vašega otroka preseneti. Dajte mu čas, da se navadi na nove okuse in teksture. Bodite potrpežljivi in otroka ne silite, da poje hrano. Opazujte znake za sitost in otroka nehajte hraniti, ko jih opazite.

Ko vaš dojenček raste, raste tudi njegov želodček. Z vsakim nadaljnjim obrokom lahko poje več in več hrane.

Prehrana otroka med šestim in osmim mesecem starosti

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kuku! Še več jih je tu

Priporočeno

Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Igra je eden najboljših načinov kako lahko podpirate otrokov razvoj na preprost in zabaven način za vašega otroka in vas!

Igranje za razvoj

Igranje ni samo zabava – igranje je bistveno za razvoj vašega otroka Ste vedeli, da se možgani vašega otroka v prvih treh letih življenja

Pandemija je prizadela nešteto otrok na različne načine, zato je naslavljanje duševnega zdravja otrok in mladih nujno.

Iskreno pogovarjanje z otroki

V času epidemije koronavirusa in ukrepov proti njemu je zaznati povečanje psiholoških težav tako med otroki kot med odraslimi. Posebej otroci so v času