fbpx
Preproste igre za vsakega otroka

Preproste igre za vsakega otroka

Moj album za najljubše osebe – ideja za otroke od 1. do 5. razreda

Otroci radi rišejo in pišejo o tem, kar jih zanima. Zelo pogosto pa so njihova dela namenjena najbližjim osebam. V obdobjih, ko ne vidijo svojih starih staršev in drugih članov širše družine ter prijateljev, jim lahko predlagate, da za vsakega od njih kaj napišejo ali narišejo.

Vsako od teh del fotografirajte in pošljite osebi, kateri je delo namenjeno. Poleg tega je dobro, da skupaj naredite album, v katerem bo otrok zbiral in hranil svoja dela, da bodo ostala za spomin vam in njemu. Ko se bo ponovno lahko družil s svojimi prijatelji in družino, bo lahko svoja dela pokazal še drugim, zato je pomembno, da jih še enkrat pogledate v skupnem družinskem krogu in jih spomnite na skupaj preživeti čas.

Album lahko ustvarite iz mape, ki jo že imate doma. Če mora biti album večji, je lahko iz lepenke, ki jo lahko zložite na dva enaka dela, nato pa mesto, kjer se prepogne, še okrepite z lepilnim trakom. Lahko uporabite tudi blok za papir A3, ki ga imajo vsi šolarji doma. Otroci lahko zunanjost okrasijo kakor sami želijo, lahko na platnico prilepijo blago, kaj narišejo, pustijo odtise… Na naslovnico napišite otrokovo ime in priimek ter obdobje v katerem so dela nastala.

Za to igro potrebujete:

  • mapo / karton, ohišje bloka št. A5 ali A3,
  • lepilni trak,
  • papir / kolažni papir / barvni papir / časopisni papir / dekorativni papir / vse vrste barv in barvic / tkanine-krpe / volno / lepilo.

Otrok se bo naučil:

  • ustvarjalnosti, prilagodljivosti, igrivosti,
  • dokumentiranja svojega dela in napredka,
  • ravnotežja in koordinacije,
  • osredotočenosti in koncentracije.

Nasvet za starše: Ne pozabite deliti otrokovega dela s sorodniki in prijatelji. Fotografirajte in dovolite otroku, da se pohvali z izdelki. In še to – sodobna  tehnologija ni edini način za krepitev občutka povezanosti. Pogovor o bližnjih ljudeh, skupno gledanje fotografij, risanje oseb, ki jih ima otrok rad, in pisanje pisem so aktivnosti, s katerimi vaš otrok ohrani občutek kontinuitete, varnosti in povezanosti.

Pospravljanje hiše

Starši ali skrbniki lahko izkoristite priložnost, da otroke naučite nekaterih osnovnih življenjskih veščin. Zlaganje oblačil je lahko eno izmed njih!

Z otrokom lahko organizirate tudi igrače (razdelite jih v skupine: velike, majhne, ​​avtomobili, družabne igre itd.). Naučite svojega otroka, da mora imeti vsaka igrača svoje mesto.

________________________

Vzemite si čas posebej za vašega otroka in vas, brez novic, telefona itd.

________________________

Vsak dan si vzemite čas izključno za preživljanje z vašim otrokom. Morda se vam zdi, da ste nenehno skupaj in da v tej ideji ni nič novega. Toda čas samo za vas in otroka je najpreprostejši in najučinkovitejši način, da se kot starš počutite odlično in se prepričate, da ste tisti dan res bili z otrokom.

Lahko traja le 20 minut, vendar je pomembno, da tako otrok kot tudi vi veste, da je čas, ko ste stoodstotno predani in osredotočeni in vas nič ne more zmotiti. To je čas, ko sta telefon in televizor izklopljena, kosilo se ne kuha – to je čas, ki ga preživite z otrokom in on z vami.

Vprašajte otroka, kaj želi početi. Ko ima možnost izbire, otrok krepi svojo samozavest. Glejte ga, poslušajte, zabavajte se!

Naš vrt

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Pandemija je prizadela nešteto otrok na različne načine, zato je naslavljanje duševnega zdravja otrok in mladih nujno.

Iskreno pogovarjanje z otroki

V času epidemije koronavirusa in ukrepov proti njemu je zaznati povečanje psiholoških težav tako med otroki kot med odraslimi. Posebej otroci so v času

Materinstvo s seboj prinaša spremembe. Prvi dnevi skupnega življenja bodo polni izzivov in priložnosti za spoznavanje z dojenčkom.

Danes si postala mamica!

Materinstvo s seboj prinaša spremembe. Rojstvo otroka vas bo spremenilo kot osebo, iz para bo ustvarilo družino. Z rojstvom otroka mamica dobi privilegij in