fbpx
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Preproste igre za vsakega otroka

Preproste igre za vsakega otroka

Moj album za najljubše osebe – ideja za otroke od 1. do 5. razreda

Otroci radi rišejo in pišejo o tem, kar jih zanima. Zelo pogosto pa so njihova dela namenjena najbližjim osebam. V obdobjih, ko ne vidijo svojih starih staršev in drugih članov širše družine ter prijateljev, jim lahko predlagate, da za vsakega od njih kaj napišejo ali narišejo.

Vsako od teh del fotografirajte in pošljite osebi, kateri je delo namenjeno. Poleg tega je dobro, da skupaj naredite album, v katerem bo otrok zbiral in hranil svoja dela, da bodo ostala za spomin vam in njemu. Ko se bo ponovno lahko družil s svojimi prijatelji in družino, bo lahko svoja dela pokazal še drugim, zato je pomembno, da jih še enkrat pogledate v skupnem družinskem krogu in jih spomnite na skupaj preživeti čas.

Album lahko ustvarite iz mape, ki jo že imate doma. Če mora biti album večji, je lahko iz lepenke, ki jo lahko zložite na dva enaka dela, nato pa mesto, kjer se prepogne, še okrepite z lepilnim trakom. Lahko uporabite tudi blok za papir A3, ki ga imajo vsi šolarji doma. Otroci lahko zunanjost okrasijo kakor sami želijo, lahko na platnico prilepijo blago, kaj narišejo, pustijo odtise… Na naslovnico napišite otrokovo ime in priimek ter obdobje v katerem so dela nastala.

Za to igro potrebujete:

 • mapo / karton, ohišje bloka št. A5 ali A3,
 • lepilni trak,
 • papir / kolažni papir / barvni papir / časopisni papir / dekorativni papir / vse vrste barv in barvic / tkanine-krpe / volno / lepilo.

Otrok se bo naučil:

 • ustvarjalnosti, prilagodljivosti, igrivosti,
 • dokumentiranja svojega dela in napredka,
 • ravnotežja in koordinacije,
 • osredotočenosti in koncentracije.

Nasvet za starše: Ne pozabite deliti otrokovega dela s sorodniki in prijatelji. Fotografirajte in dovolite otroku, da se pohvali z izdelki. In še to – sodobna  tehnologija ni edini način za krepitev občutka povezanosti. Pogovor o bližnjih ljudeh, skupno gledanje fotografij, risanje oseb, ki jih ima otrok rad, in pisanje pisem so aktivnosti, s katerimi vaš otrok ohrani občutek kontinuitete, varnosti in povezanosti.

Pospravljanje hiše

Starši ali skrbniki lahko izkoristite priložnost, da otroke naučite nekaterih osnovnih življenjskih veščin. Zlaganje oblačil je lahko eno izmed njih!

Z otrokom lahko organizirate tudi igrače (razdelite jih v skupine: velike, majhne, ​​avtomobili, družabne igre itd.). Naučite svojega otroka, da mora imeti vsaka igrača svoje mesto.

________________________

Vzemite si čas posebej za vašega otroka in vas, brez novic, telefona itd.

________________________

Vsak dan si vzemite čas izključno za preživljanje z vašim otrokom. Morda se vam zdi, da ste nenehno skupaj in da v tej ideji ni nič novega. Toda čas samo za vas in otroka je najpreprostejši in najučinkovitejši način, da se kot starš počutite odlično in se prepričate, da ste tisti dan res bili z otrokom.

Lahko traja le 20 minut, vendar je pomembno, da tako otrok kot tudi vi veste, da je čas, ko ste stoodstotno predani in osredotočeni in vas nič ne more zmotiti. To je čas, ko sta telefon in televizor izklopljena, kosilo se ne kuha – to je čas, ki ga preživite z otrokom in on z vami.

Vprašajte otroka, kaj želi početi. Ko ima možnost izbire, otrok krepi svojo samozavest. Glejte ga, poslušajte, zabavajte se!

Naš vrt

Kuku! Še več jih je tu

Koristni nasveti, kako se lotiti pogovora z otrokom o tematiki vojne ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.
Kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite svojemu otroku kako delujejo cepiva.
Cepiva: odgovori na pogosta vprašanja staršev
Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja?
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

Če že imate teraso z rožami ali sobnimi rastlinami, vključite otroke v varstvo rastlin. Sadite lahko tudi semena, ki hitro kalijo, na primer fižol. Dovolj je, da fižol daste v vato, namočeno v vodo ali v jajčno lupino z malo zemlje in ga postavite na toplo ali sončno mesto. Redno zalivajte ali kapajte vodo in čez nekaj dni boste lahko opazili rast semen.

Vrtne dejavnosti so koristne za otroke, saj aktivirajo vse čute - otrok se lahko dotakne rastline, tal, prešteje liste, preuči, kako izgledajo listi ali cvetovi. Tudi z vrtnimi aktivnostmi otroci razvijajo spretnost in natančnost prstov, nekoliko starejši pa se lahko vključijo v pogovore o znanstvenih konceptih in zdravi prehrani. Sodelovanje spodbuja povezanost in dobre družinske odnose.

Za starejše otroke, predšolske otroke in šolarje lahko vsak dan fotografirate, kako je zrasel vaš fižol - takrat lahko naredite kolaž (kot majhen biološki eksperiment). Delite s širšo družino, kako vaše rastline rastejo. Babica ali dedek vam lahko pomagajo s kakšnim koristnim nasvetom.

Sprostitvena igra: "Stop" ples

Na telefonu ali računalniku predvajajte živahno in veselo glasbo. Spodbujajte vašega otroka, da pleše ob glasbi, na začetku mu pokažite nekaj gibov. Po nekaj minutah ustavite glasbo in recite »STOP!« Otrok mora takoj »zamrzniti« v smešnem položaju, v katerem se je znašel v trenutku, ko se je glasba ustavila. Znova predvajajte glasbo in nadaljujte s to igro, dokler boste v njej vsi uživali.

Sprostitev z jogo

Če poznate preproste položaje, jih lahko pokažete svojemu otroku. Vaje naj bodo prilagojene otrokom in naj pomirijo otrokova čustva ter pokažejo njegovo razpoloženje. Položaje lahko tudi smešno poimenujete, na primer ''lena mačka se zbudi'' in k iztegovanju rok, nog in hrbta vključite tudi zehanje in mijavkanje, da bo vašemu otroku joga bolj zanimiva.

Pametno izkoristite čas pred zaslonom

Obdobje epidemije in izolacije je vsekakor omejevalo naše dejavnosti zunaj doma in otroke postavilo v situacijo, ko je tudi šola predstavljala preživljanje časa za zaslonom. Računalnik je predstavljal tudi edino možnost klepeta s prijatelji in ogleda gledaliških predstav ter muzejskih razstav. Prav zaradi tega je na mestu ponovno opozarjanje strokovnjakov na slabosti preživljanja časa za zasloni, predvsem pri najmlajših, ki se razvijajo.

Starši ste postavljeni pred dilemo, koliko časa je primerno, da vaš otrok preživi za zasloni in kako poskrbeti, da bo ta čas pametno izkoriščen. Upoštevati moramo, da je v sedanjih razmerah (odsotnost neposrednih socialnih stikov, zavzetost staršev z delom od doma ...) predvideno, da bodo otroci več časa kot običajno preživeli pred zasloni – pred televizijo, na telefonu ali tablici, na videokonzolah in socialnih omrežjih.

Pomembno je, da starši sodelujete pri določanju vsebine, ki jo bo vaš otrok spremljal na ekranih. Naj bo ta izobraževalna in naj omogoči učenje, raziskovanje in spoznavanje novih tem. Lahko se navezuje na otrokove interese, na branje knjig ali gledanje poučnih vsebin – našli boste veliko oddaj o vesolju, živalih, poklicih…

Najbolj je, da te vsebine gledate skupaj z vašim otrokom in ste tako prepričani, da so vsebine primerne za starost vašega otroka. Prav tako lahko o videnem razpravljate, mu dodatno razložite in tako poskrbite, da se iz videne vsebine resnično uči in ni samo pasivni gledalec.

Vsekakor je treba ustvariti nove rutine glede uporabe zaslona v obdobju izolacije. Dejstvo, da lahko otroci več časa preživijo z igranjem iger ali gledanjem videoposnetkov, še ne pomeni, da bi se morali odreči vsem pravilom. Za družine je najbolje, da v svoje dnevne načrte vključujete tudi čas, ko je najprimernejše obdobje dneva za kratek oddih pred televizorjem ali prenosnikom, da ustvarite predvidljivo in spodbudno okolje za otroke.

Upoštevajte, da za otroke, mlajše od 18 mesecev, še vedno velja 0-minutno priporočilo za preživljanje časa pred zasloni. Prav tako druge dejavnosti, ki so na videz poučne, na primer filmi, koncerti klasične glasbe, predstave, ogledi muzeja in podobno, izgubijo svojo kakovost, ko jim otroci le pasivno sledijo.

Papirnate kape

To je igra vlog. Za izdelavo klobuka uporabite časopis ali katerikoli razpoložljiv papir. Ko si otrok natakne klobuk na glavo, lahko postane kuhar, pirat, čarovnik. Spodbudite ga, naj se pogleda v ogledalo in začne pogovor z novo osebo, ki jo vidi pred seboj. Vključite se v ta pogovor in nastajajočo zgodbo.

Ta igra zahteva:

 • časopis ali drug papir,
 • škarje,
 • lepilni trak,
 • barvice

Mali slaščičar

Tu je vaša priložnost, da skupaj pripravite piškotke. Pa ne kakšne torte, ampak medenjake! To je priložnost, da se z otrokom pogovorite o medu:

 • med je tekočina (to se bo otroku zdelo nekoliko nenavadno, toda tukaj lahko z medom otroka naučite, da obstajajo tekočine različne gostote in ga primerjate z vodo),
 • med ima zdravilne učinke,
 • obstaja več vrste medu, ki so različnega okusa, odvisno od vrste cvetja, s katerega čebela nabira cvetni prah.

Tu je zelo preprost recept za slastne medenjake. Uspeh je zagotovljen, zaradi česar bo vaš otrok vesel in ponosen!

Sestavine:

 • pet žlic medu,
 • pet žlic sladkorja,
 • dve jajci,
 • žlička sode bikarbone,
 •  

 Priprava:

 1. Naštete sestavine zmešajte.
 2. Pomagajte vašemu otroku, da zamesi trdo testo.
 3. Testo razvaljajte z valjarjem do debeline enega prsta.
 4. S pomočjo majhnega kozarca ali drugih modelčkov lahko vi in ​​otrok skupaj odtisnete medenjake različnih oblik.
 5. Pekač obložite s papirjem za peko in razporedite medenjake, med njimi pustite velik razmik, ker se bodo med peko razrasli.
 6. Pekač postavite v ogreto pečico.
 7. Medenjake pečemo 15-20 minut pri temperaturi 170 ° C, dokler ne porumenijo.
 8. Odstranite posodo iz pečice.

DOBER TEK!

Pri peki medenjakov se bodo otroci naučili:

 • o medu,
 • potrpljenja,
 • uživanja v uspehu,
 • veselja do ustvarjanja,
 • odpravljanja težav,
 • jezikovne spretnosti.
UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Knjižna uspešnica

Naročite svoj izvod in si zagotovite brezplačno poštnino.

Preberi več

Nasvetov

Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah,...
Kaj so cepiva? Cepiva so strogo nadzorovani biološki pripravki, ki jih običajno prejmemo v otroštvu...
Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje...
Vse, kar morate vedeti o vzgoji vašega malega bralca Ljubezen do branja odpira vrata dogodivščinam,...