fbpx
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
10 neverjetnih prednosti dojenja

10 neverjetnih prednosti dojenja

Materino mleko je naravna superhrana, ki otrokom zagotavlja potrebno prehrano od trenutka, ko so rojeni, v prvih 1000 dnevih odraščanja in še dlje, če se odločite za daljše dojenje. Materino mleko in proces dojenja zagotavljata idealno sestavo hranil, ki spodbujajo tako telesno kot kognitivno rast vašega otroka. Hkrati obstajajo tudi druge prednosti dojenja in materinega mleka, za katere morda ne veste in vas bodo zagotovo presenetile.

Prednosti dojenja in materinega mleka

1. Materino mleko ”zazna”, da je vaš dojenček zbolel in ustrezno spremeni svojo sestavo.

Raziskave kažejo, da se ob prehladu mamice in otroka raven belih krvničk (ki pomagajo v boju proti okužbi) v materinem mleku poveča za 64-krat. Tudi če se prehladi samo vaš otrok, se raven belih krvničk v materinem mleku poveča za 13-krat. Po mnenju raziskovalke na področju laktacije Katie Hinde, se med dojenjem preko bradavice dojenčkova slina prenese na mamico. Posebni receptorji v mlečnih žlezah ”preberejo” dojenčkovo slino in temu ustrezno prilagodijo imunsko sestavo materinega mleka.

2. Materino mleko predstavlja zaščito otroka pred mikrobi.

Biokemiki so med eksperimentom dokazali, da se med materinim mlekom in bakterijami ustvari ovira oz. prostor, ki preprečuje mikrobom, da bi prešli v materino mleko.

3. Materino mleko lahko poveča IQ vašega otroka.

Dojenje lahko naredi vašega otroka pametnejšega. Dolgotrajna raziskava je spremljala več kot 3000 dojenih otrok do odrasle dobe. Ugotovili so, da so imeli odrasli, ki so bili v otroštvu dlje dojenji, višjo stopnjo IQ. Eden izmed razlogov je dejstvo, da materino mleko vsebuje veliko nasičenih maščobnih kislin, ki so bistvene za otrokov kognitivni razvoj.

4. Materino mleko ščiti pred rakavimi celicami.

Posebna beljakovina v materinem mleku ubija rakave celice, ne da bi pri tem poškodovala zdrave celice v telesu. Trenutno potekajo nadaljnje raziskave v upanju, da bi odkrili zdravilo proti raku.

5. Vaš novorojenček vas lahko prepozna po vonju vašega mleka.

Kuku! Še več jih je tu

Koristni nasveti, kako se lotiti pogovora z otrokom o tematiki vojne ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.
Kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite svojemu otroku kako delujejo cepiva.
Cepiva: odgovori na pogosta vprašanja staršev
Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja?
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

Vaše mleko ima edinstven vonj, ki ga novorojenček prepozna, saj so njegovi vohalni čuti že dobro razviti. Zaradi tega vaš dojenček, ko postane lačen, glavico obrne proti vam. Tudi zato ga bo vonj vaših oblačil ali pestovanje v naročju pomirilo.

  1. Vašemu prvemu mleku se reče tudi ''tekoče zlato''.

Po porodu bodo vaše dojke nekaj dni proizvajale lepljivo, gosto, rumeno tekočino – kolostrum. Ta majhna količina kolostruma ali ''tekočega zlata'' vsebuje vsa hranila in zaščitne snovi, ki jih otrok potrebuje v prvih dneh življenja. Dva ali tri dni po nastajanju kolostruma, se bo vaš dojenček začel prehranjevati z običajnim mlekom.

  1. Dojenje hkrati zadovolji žejo in lakoto vašega dojenčka.

Med podojem bo vaš dojenček najprej zaužil vodenasto mleko, ki pogasi njegovo žejo. To mleko ima večjo vsebnost laktoze. V nadaljevanju hranjenja bo vaš dojenček dobil bogatejše mleko, ki bo vašemu malčku zagotovilo kalorije in hranila, potrebna za zdravo in močno rast. Med dojenjem se spreminja tudi sama sestava maščobe v vašem mleku – zato je pomembno, da dojenčku pustite, da ob vsakemu podoju uživa kolikor dolgo želi.

  1. Finančna prednost dojenja – prihrani vaš denar.

Materino mleko je brezplačno in edinstveno prilagojeno prehranskim potrebam vašega otroka – tega ne more nadomestiti nobeno umetno mleko. Izključno dojenje vašega otroka prihrani denar tudi na drugačen način – dojenje zmanjša tveganje za nastanek bolezni in okužb vašega otroka. Vaše mleko je lahko prebavljivo za vašega malčka, zato bo izkusil veliko manj težav s trebuščkom. Materino mleko vsebuje protitelesa, ki ščitijo otrokov imunski sistem in mu pomagajo v boju proti boleznim. Dojenje hkrati tudi manjša tveganje za nastanek sindroma nenadne smrti.

Več o sindromu nenadne smrti in o tem, kako ga preprečiti, si preberite v spodnjem članku:

Skrb za dojenčka ponoči

  1. Materino mleko je naravno protibolečinsko zdravilo.

Ste že opazili, kako se dojenček v trenutku stiske ali bolečine takoj pomiri, če ga prislonite k prsim? Dojenje ustvarja močno vez med vami in vašim dojenčkom, kar ga pomirja. Hkrati pa materino mleko vsebuje endorfine, ki so naravno zdravilo proti bolečinam in lajšajo stres, ki ga vaš dojenček občuti.

  1. Dojenje ustvarja močno vez med vami in vašim otrokom.

Med dojenjem vaše telo sprošča hormon oksitocin. Oksitocin je znan tudi po imenu ''ljubezenski hormon'' in je odgovoren za spodbujanje ljubezni in močne čustvene vezi med vami in vašim dojenčkom. Oksitocin pomaga tudi pri skrčitvi vaše maternice po porodu in spodbuja refleks izločanja mleka.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Knjižna uspešnica

Naročite svoj izvod in si zagotovite brezplačno poštnino.

Preberi več

Nasvetov

Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah,...
Kaj so cepiva? Cepiva so strogo nadzorovani biološki pripravki, ki jih običajno prejmemo v otroštvu...
Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje...
Vse, kar morate vedeti o vzgoji vašega malega bralca Ljubezen do branja odpira vrata dogodivščinam,...