fbpx
10 neverjetnih prednosti dojenja

10 neverjetnih prednosti dojenja

Materino mleko je naravna superhrana, ki otrokom zagotavlja potrebno prehrano od trenutka, ko so rojeni, v prvih 1000 dnevih odraščanja in še dlje, če se odločite za daljše dojenje. Materino mleko in proces dojenja zagotavljata idealno sestavo hranil, ki spodbujajo tako telesno kot kognitivno rast vašega otroka. Hkrati obstajajo tudi druge prednosti dojenja in materinega mleka, za katere morda ne veste in vas bodo zagotovo presenetile.

Prednosti dojenja in materinega mleka

1. Materino mleko ”zazna”, da je vaš dojenček zbolel in ustrezno spremeni svojo sestavo.

Raziskave kažejo, da se ob prehladu mamice in otroka raven belih krvničk (ki pomagajo v boju proti okužbi) v materinem mleku poveča za 64-krat. Tudi če se prehladi samo vaš otrok, se raven belih krvničk v materinem mleku poveča za 13-krat. Po mnenju raziskovalke na področju laktacije Katie Hinde, se med dojenjem preko bradavice dojenčkova slina prenese na mamico. Posebni receptorji v mlečnih žlezah ”preberejo” dojenčkovo slino in temu ustrezno prilagodijo imunsko sestavo materinega mleka.

2. Materino mleko predstavlja zaščito otroka pred mikrobi.

Biokemiki so med eksperimentom dokazali, da se med materinim mlekom in bakterijami ustvari ovira oz. prostor, ki preprečuje mikrobom, da bi prešli v materino mleko.

3. Materino mleko lahko poveča IQ vašega otroka.

Dojenje lahko naredi vašega otroka pametnejšega. Dolgotrajna raziskava je spremljala več kot 3000 dojenih otrok do odrasle dobe. Ugotovili so, da so imeli odrasli, ki so bili v otroštvu dlje dojenji, višjo stopnjo IQ. Eden izmed razlogov je dejstvo, da materino mleko vsebuje veliko nasičenih maščobnih kislin, ki so bistvene za otrokov kognitivni razvoj.

4. Materino mleko ščiti pred rakavimi celicami.

Posebna beljakovina v materinem mleku ubija rakave celice, ne da bi pri tem poškodovala zdrave celice v telesu. Trenutno potekajo nadaljnje raziskave v upanju, da bi odkrili zdravilo proti raku.

5. Vaš novorojenček vas lahko prepozna po vonju vašega mleka.

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Materino mleko je naravna superhrana s številnimi presenetljivimi zmožnostmi in dobrimi vplivi na dojenčka.

10 neverjetnih prednosti dojenja

Materino mleko je naravna superhrana, ki otrokom zagotavlja potrebno prehrano od trenutka, ko so rojeni, v prvih 1000 dnevih odraščanja in še dlje, če

Ko se vaš otrok začne gibati, je pred starši pomembna naloga zagotovitve varnega doma.

Varen dom za vašega otroka

Starševstvo je polno vznemirljivih “prvih” dogodkov: dojenčkov prvi prisrčen nasmeh, prvič se prevrne na trebušček, prvi čvrst obrok in seveda prvič, ko se vaš