fbpx
Skrb za dojenčka ponoči: vodnik za starše

Skrb za dojenčka ponoči: vodnik za starše

Rojstvo otroka je magičen čas v vašem življenju. Spoznavanje vašega novega dojenčka in učenje kako poskrbeti za njegove potrebe, je prav posebna izkušnja v življenju. Vendar je lahko to tudi izjemno zahtevno, še posebej, če ste utrujeni in je vaš otrok ponoči buden in si želi pogostega hranjenja. Morda vas lahko pomiri to, da je normalno, da se dojenček ponoči hrani. V prvih tednih in mesecih rastejo izjemno hitro, ampak imajo majhne želodčke, zato se morajo hraniti bolj pogosto, da zadovoljijo svoje potrebe.

Čeprav je lahko zbujanje ponoči moteče, je lahko enako zadovoljujoč počitek tudi podnevi ob tihem času, ko se z vašim novorojenčkom umaknete od dnevnega vrveža. Dojenčki se zanašajo na varnost in udobje, ki ga čutijo v bližini svojih staršev in to potrebujejo tako podnevi kot ponoči. Preberite si nekaj nasvetov o skrbi za dojenčka ponoči.

Počitek

Pomembno je, da si ustvarite mirno okolje, ki vam bo pomagalo k dobremu počitku. Naj bo soba za počitek čim temnejša, saj prižiganje luči zbudi vse in običajno ni potrebno med hranjenjem ali pestovanjem dojenčka.

____________________

Če je mogoče, naj bo ponoči soba prijetna in mirna.

____________________

Naj bo ponoči vaš otrok blizu, na primer v otroški posteljici ob vaši postelji. Tako lahko dojenčka slišite in se odzovete na njegove potrebe, preden začne jokati. Zlahka ga lahko dosežete, brez da bi morali vstati. Ko se začne prebujati, jo nahranite, da se ne bo preveč vznemiril in posledično težko umiril. Z vašim dojenčkom se pogovarjajte z nežnim, tihim glasom in se izogibajte preoblačenju oblačil ali menjavanju plenic, razen če je to nujno.

Znaki za lakoto:

  • Sesanje prstkov
  • Nemirnost
  • Šumeči glasovi

Dojenje

Dojenje je eno izmed temeljnih opravil skrbi za dojenčka ponoči. Dosti žensk se odloči za dojenje otroka med ležanjem v postelji. Za iskanje varnega in udobnega položaja povprašajte patronažno sestro ali babico.

Nasveti za očke:

  • Poskrbite, da bo doječi mamici udobno.
  • Podajajte ji stvari, da ji ne bo potrebno po njih posegati.
  • Prinesite ji pijačo ali prigrizek in poskrbite, da bo med dojenjem vedno imela na voljo kozarec vode, saj lahko med dojenjem postane žejna.
  • Dajajte ji veliko podpore – dojenje je zelo pomembno za zdravje vašega otroka in njegove mamice.

Ko se dojenček ne umiri

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Že od majhnega je pomembno, da z branjem spodbujate razvoj govora, jezika, kritičnega mišljenja, logike in ustvarjalnosti.

Branje z otrokom

Preberite nasvete za branje z otroki, ki še niso samostojni bralci. Naj vas spodbudijo k nadaljnjemu razvoju lastnega pristopa in idej pri skupnem branju!