fbpx
Varen dom za vašega otroka

Varen dom za vašega otroka

Starševstvo je polno vznemirljivih “prvih” dogodkov: dojenčkov prvi prisrčen nasmeh, prvič se prevrne na trebušček, prvi čvrst obrok in seveda prvič, ko se vaš malček začne plaziti in sčasoma shodi. Obdobje, v katerem vaš dojenček začne kazati znake samostojne gibljivosti, je zagotovo nepozabno. Toda starše tudi spomni na izjemno pomembno nalogo, ki jo morate narediti za zagotovitev varnosti vašega otroka: urediti varen dom za vašega otroka, da bo ta zavarovan pred različnimi nevarnostmi.

Oglejmo si, kako lahko starši zaščitite otroke v vsakem prostoru vašega doma, da lahko malčki varno in samozavestno rastejo in raziskujejo. Urejanje, da bo dom varen, je dobro začeti v trenutku, ko se otrok začne samostojno gibati oziroma se začne truditi postaviti na svoja kolena, saj je to znak, da bo vsak trenutek začel plaziti.

Naredite vaš dom varen, od sobe do sobe

Kuhinja

Za radovednega dojenčka je kuhinja izjemno zanimiv in privlačen prostor – je polna zvokov in vonjav, loncev in ponev na katere lahko bobna ter drugih majhnih zanimivih predmetov. To vse so razlogi, da vašo kuhinjo naredite varno za raziskovanje vašega malčka, saj so nekateri ”zanimivi” predmeti v kuhinji lahko tudi zelo nevarni.

  • Nikoli ne dovolite, da se vaš malček igra s plinskim štedilnikom ali pečico. Pazite, da med kuhanjem ne nosite otroka v naročju, ko ste blizu štedilnika, saj lahko vroče kapljice vrele vode, pare ali olja hitro poškropijo vašega otroka. Tudi vaš malček lahko v vašem naročju hitro iztegne roko k vroči ponvi in jo prevrne, kar lahko povzroči resne opekline.
  • Ne pozabite vedno obrniti ročaje ponev ali loncev stran od roba štedilnika ali pa kuhajte na plinskih ploščah, ki so bolj oddaljene od roba kuhinjskega pulta.
  • Nože, strgalnike, rezalnike in druge ostre predmete pospravite v predale, ki jih je mogoče zakleniti ali pa jih pospravite na mesto, do katerega vaš malček ne more dostopati.
  • Električne pripomočke, kot so mešalniki, pospravite v omare, ki jih je mogoče zakleniti ali pa jih pospravite na mesto, do katerega vaš malček ne more dostopati.
  • Če imate v kuhinji mizo, zaščitite robove mize, da preprečite neprijetne udarce glave in druge možne poškodbe vašega malčka.

Nasvet:

Če v času kuhanja doma ni nikogar, ki bi lahko pazil vašega otroka, ga položite v ograjen igralni prostor z nekaj igračami in ga imejte ves čas na očeh.

Kopalnica

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kuku! Še več jih je tu

Priporočeno

Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Materino mleko je naravna superhrana s številnimi presenetljivimi zmožnostmi in dobrimi vplivi na dojenčka.

10 neverjetnih prednosti dojenja

Materino mleko je naravna superhrana, ki otrokom zagotavlja potrebno prehrano od trenutka, ko so rojeni, v prvih 1000 dnevih odraščanja in še dlje, če

Ko se vaš otrok začne gibati, je pred starši pomembna naloga zagotovitve varnega doma.

Varen dom za vašega otroka

Starševstvo je polno vznemirljivih “prvih” dogodkov: dojenčkov prvi prisrčen nasmeh, prvič se prevrne na trebušček, prvi čvrst obrok in seveda prvič, ko se vaš