fbpx
Vrnitev v službo po porodniškem dopustu

Vrnitev v službo po porodniškem dopustu

Od izčrpavanja mleka v službi do iskanja varstva za vašega otroka – nasveti za vse mamice

Mary Beth Ferrante je mama, svetovalka in poklicna trenerka, ki z vami deli svoje nasvete za mlade mamice, ki načrtujejo svojo vrnitev v službo po porodniškem dopustu.

Nobena skrivnost ni, da je vrnitev v službo po končanem porodniškem dopustu lahko naporna. Mamice se spopadajo z občutkom krivde, da zapuščajo svojega otroka in se vračajo k vsakodnevnim obveznostim. Hkrati se spopadajo tudi s pomisleki o tem, kako se bodo spopadle z vrnitvijo v službo.

  • Se bom še spomnila, kako moram opravljati svoje delo?
  • Je v času moje odsotnosti oseba, ki me nadomešča, moje delo opravljala bolje kot jaz?
  • Kako bom hkrati dobra mama in dobra uslužbenka?

Vzemite k srcu nasvet Mary, mame, ki se je že spopadla s to situacijo: vse bo v redu! Seveda boste potrebovale čas, da se vrnete v vaš ritem, vendar se z nekaj prilagoditvami lahko uspešno spoprimete z novim življenjem ter usklajevanjem službenih in materinskih obveznosti. Tukaj je nekaj načinov, kako si lahko olajšate vrnitev v službo po porodniškem dopustu.

Pred vrnitvijo v službo se pogovorite z vašim nadrejenim

Pred odhodom na starševski dopust ste verjetno v službi povedali okvirni datum vrnitve. Ko se bo ta dan začel približevati, se obrnite na svojega nadrejenega in se prepričajte, da so v službi pripravljeni na vašo vrnitev. Pogovorite se o vašem točnem datumu vrnitve, da lahko pred tem oba opravita vse obveznosti, ki vam bodo omogočile lažjo vrnitev v službo.

O svojih novih materinskih obveznostih se pogovorite

Vaš malček bo vplival na spremenjen delovni urnik, saj ga boste morali prilagoditi njegovim potrebam. V preteklosti ste morda vi bili tisti zaposleni, na katerega so se lahko zanesli, da bo ostal v pisarni dlje ali opravil nujno delo čez vikend, če je to bilo potrebno. Zato je pomembno, da ob vrnitvi v službo vzpostavite jasna pričakovanja.

Vprašajte se, kaj se pri vas spreminja? Ali morate ob določenem času prevzeti otroka iz varstva? Si želite popoldan vzeti čas samo za vašega otroka in takrat ne boste na voljo za službene klice? Ali potrebujete obvestilo o načrtovanem službenem potovanju ali dogodku prej, kot ste ga potrebovali do sedaj? Bolj kot boste odkriti in neposredni glede želenih sprememb, bolj bodo vaši sodelavci spoštovali vaše želje.

Za vašega otroka izberite varstvo, ki mu zaupate

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Igra je eden najboljših načinov kako lahko podpirate otrokov razvoj na preprost in zabaven način za vašega otroka in vas!

Igranje za razvoj

Igranje ni samo zabava – igranje je bistveno za razvoj vašega otroka Ste vedeli, da se možgani vašega otroka v prvih treh letih življenja

Pandemija je prizadela nešteto otrok na različne načine, zato je naslavljanje duševnega zdravja otrok in mladih nujno.

Iskreno pogovarjanje z otroki

V času epidemije koronavirusa in ukrepov proti njemu je zaznati povečanje psiholoških težav tako med otroki kot med odraslimi. Posebej otroci so v času