fbpx
Vzgoja srečnega dojenčka: vodnik za starše

Vzgoja srečnega dojenčka: vodnik za starše

Vzgoja srečnega dojenčka: nekaj strokovnih dejstev

Novorojenčki imajo močno željo po bližini svojih staršev, saj jim ta pomaga, da se počutijo varne in ljubljene. Ko se počutijo varne, sproščajo hormon oksitocin, ki pospešuje rast in razvoj možganov. Tako jim pomaga, da so srečni v otroštvu, kasneje pa bolj samozavestni odrasli. Pestovanje vašega otroka, nasmehi in pogovori z njim tudi v starših sproščajo oksitocin, zaradi česar se starši počutite mirne in srečne.

MIT

Če se dojenčkom daje preveč pozornosti, postanejo razvajeni in zahtevni otroci.

RESNICA

Če se dojenčki čutijo varne in ljubljene, bodo mirnejši in bodo odrasli v samozavestnejše odrasle.

V pričakovanju novorojenčka

V času nosečnosti otrokovi možgani rastejo in se razvijajo. K temu lahko pripomorete tudi starši, tako da si vzamete nekaj časa za sprostitev in pogovarjanje, božanjem nosečniškega trebuščka ali pa mu predvajanje glasbo. K temu spodbujajte tudi druge ožje družinske člane.

Prvo srečanje z vašim novorojenčkom

Po rojstvu otroka ga čimprej vzemite v roke in naslonite na vas, da začuti stik vaše kože. To novorojenčka pomiri in njemu ter mamici omogoči počitek, okrevanje in spoznavanje drug drugega. Če začutite, da vaš novorojenček želi dojiti, tako da se pomika proti dojki, je to odličen trenutek za začetek dojenja, ko si bo vaš novorojenček sam izbral najboljšo pozicijo dojenja. Dojenje v mamici in dojenčku sprošča hormon oksitocin, zato se bosta oba počutila povezana. Če se odločite za hranjenje s stekleničko, vam bo k povezovanju s dojenčkom pomagalo, da ste ob prvem hranjenju z dojenčkom v stiku s kožo na kožo in ga gledate v oči.

Prvi dnevi

Vašega novorojenčka imejte blizu sebe, da boste začeli prepoznavati znake, ki vam jih daje, ko vam želi sporočiti, da je lačen ali si želi pozornosti. Ko se na njegove znake odzovete, vzbujate v njemu občutek varnosti. Če otroka objamete tako da začuti vašo kožo, mu omogočite da vas zavoha in sliši vaš srčni utrip, kar ga tolaži in pomiri.

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Igra je eden najboljših načinov kako lahko podpirate otrokov razvoj na preprost in zabaven način za vašega otroka in vas!

Igranje za razvoj

Igranje ni samo zabava – igranje je bistveno za razvoj vašega otroka Ste vedeli, da se možgani vašega otroka v prvih treh letih življenja

Pandemija je prizadela nešteto otrok na različne načine, zato je naslavljanje duševnega zdravja otrok in mladih nujno.

Iskreno pogovarjanje z otroki

V času epidemije koronavirusa in ukrepov proti njemu je zaznati povečanje psiholoških težav tako med otroki kot med odraslimi. Posebej otroci so v času