fbpx
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
10 zabavnih aktivnosti za otroke s posebnimi potrebami

10 zabavnih aktivnosti za otroke s posebnimi potrebami

Zabavni trenutki za učenje doma

Skrb za otroka od staršev zahteva tudi vsakodnevno vodenje igre in včasih lahko postane težavno poiskati nove ideje za igre, zato je tukaj na voljo nekaj idej za zabavne aktivnosti za otroke s posebnimi potrebami, ki jih lahko počnete skupaj. Najboljši način učenja otrok je skozi igro, ne glede na njihove sposobnosti. Igranje je predvsem odkrivanje sveta in seveda zabavanje. Tukaj je 10 aktivnosti za otroke s posebnimi potrebami, primernih za igro v vašem domu: 

 • Na mizo ali drugo ravno površino položite različne igrače, da otroka pritegnete k igri. Uporabite senzorične igrače ali pa tiste, ki se prisesajo na površino. Lahko pa uporabite tudi različne gobice in skodelice. 
 • Izmislite si igro z uporabo žoge. Lahko tudi sami naredite žogo iz krpe. Določite najbolj primeren način igranja z rokami ali nogami, glede na fizične sposobnosti vašega otroka.

Kuku! Še več jih je tu

Koristni nasveti, kako se lotiti pogovora z otrokom o tematiki vojne ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.
Kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite svojemu otroku kako delujejo cepiva.
Cepiva: odgovori na pogosta vprašanja staršev
Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja?
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu
 • Posnemite vašega otroka med igro in mu posnetek predvajajte. Lahko posnamete tudi samo zvok igre in mu predvajate njegovo petje ali smejanje.
 • Naj vam otrok pomaga pri pripravi hrane v kuhinji. Ocenite, koliko zanimanja za početje kaže in mu dovolite, da vam pri kuhanju pomaga ali pa mu preprosto dajte plastično skledo in žlico, da lahko posnema vaša dejanja.
 • Izkoristite njene ali njegove umetniške talente in jo/ga zaposlite z risanjem ali barvanjem. Obstajajo čopiči in ostali pripomočki za risanje, ki so večji kot navadni, da jih otroci lažje primejo in so bolj primerni za otroke s težavami pri gibljivosti. Zabavna aktivnost, ki bo vašemu otroku zagotovo všeč, je barvanje prstov!
 • Udobno se namestite in skupaj berite knjige! Iz predalov lahko izvlečete tudi družinske albume s slikami in mu kažete znane obraze. Udoben položaj bo pomagal, da se bo vaš otrok počutil bolj sproščeno in ga bo spodbujal, da drži svojo glavo dvignjeno.
 • Na pladenj nalijte vodo ali pesek, da se bo vaš otrok lahko skozi igro spoznaval z različnimi teksturami. Dodate lahko tudi igrače.
 • Igrajte se s plastelinom ali kar z domačim testom! Uporabite različne kalupe in se zabavajte pri rezanju in sestavljanju različnih oblik. Uporabite lahko modelčke za piškote ali pa velike skodelice, ki imajo velike ročaje, da jih bo vaš otrok lažje prijel.
 • Preživite nekaj mirnih trenutkov z reševanjem preprostih ugank ali z oblikovanjem različnih papirnatih voščilnic različnih oblik, barv, velikosti in z različnimi napisi. Pri tem uporabljajte ravno in gladko površino, kot je miza, ki bo aktivnost olajšala.
 • Pojte, plešite in delajte hrup skupaj z vašim otrokom. Vaš malček lahko s katerim koli loncem ali drugimi domačimi instrumenti drži ritem z vami.
 • Pomembno je, da ste potrpežljivi, da poslušate svojega otroka in predvsem uživate v skupnem preživljanju časa in učenju. Aktivnosti za otroke s posebnimi potrebami naj bodo zabavne, hkrati pa tudi izobraževalne in povezovalne.
UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Knjižna uspešnica

Naročite svoj izvod in si zagotovite brezplačno poštnino.

Preberi več

Nasvetov

Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah,...
Kaj so cepiva? Cepiva so strogo nadzorovani biološki pripravki, ki jih običajno prejmemo v otroštvu...
Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje...
Vse, kar morate vedeti o vzgoji vašega malega bralca Ljubezen do branja odpira vrata dogodivščinam,...