fbpx
Zakaj nikoli ne ignoriramo jokajočega otroka

Zakaj nikoli ne ignoriramo jokajočega otroka

Dojenčki jokajo… dosti jokajo in kot starš je vaš instinkt, da otroka potolažite vsakič, kadar zajoče. Včasih vam bodo v takem trenutku dobronamerni prijatelji in družinski člani svetovali katerega izmed naslednjih nasvetov:

”Jokanje je dobro za pljuča tvojega dojenčka!”

”Če dojenčka vsakič, ko zajoka vzameš v naročje, ga boš razvadila!”

”Dojenčki jočejo, da te manipulirajo, njihovo jokanje moraš ignorirati!”

”Pusti ga, da joče. Enkrat bo nehal, boš videl!”

Morda mislite, da upoštevanje teh nasvetov otroku ne škodi. Če nekajkrat poskusite ignorirati jokajočega otroka, se bo čez čas ustavil. Torej more biti v teh nasvetih nekaj resnice, kajne? Ne, ti nasveti so napačni.

Ignoriranje ali neupoštevanje jokajočega dojenčka lahko zelo škoduje njegovemu razvoju, zlasti na čustvenem in psihološkem področju. Vpliva lahko tudi na raven IQ-ja in na socialne veščine dojenčka. Preden se posvetimo razlogom, zakaj nikoli ne ignoriramo jokajočega dojenčka, moremo vedeti, zakaj dojenčki sploh jokajo.

6 pogostih razlogov, zakaj dojenčki jokajo

  1. Lakota: to je najpogostejši razlog, da dojenčki jokajo. Kako vam naj sicer povedo, da so lačni, če še ne znajo govoriti? Jok se običajno ustavi, ko je trebušček poln.
  2. Zaspanost: solze bodo tekle, dokler ne bo zaspal. Pogosto se vznemirjenje nadaljuje, dokler dojenčka ne previjete, ga držite v pravilnem položaju, ki spodbuja spanje ali dokler mu ne zapojete njegove najljubše pesmi.
  3. Slabo počutje: če se je vaš dojenček prehladil ali čuti kakršno koli drugo fizično nelagodje, bo jokal, da vas opozori. Če ste otroka nahranili in ga poskusili uspavati, a se jok še vedno nadaljuje, mu izmerite temperaturo in preglejte njegovo telo, če opazite kakšne druge znake bolezni.
  4. Kolika (t.j. krčevite bolečine v trebuhu): gre za poseben vzorec jokanja, značilen za dojenčke, mlajše od treh mesecev in se običajno zgodi vsak dan ob istem času, najpogosteje zvečer. Čeprav ne obstajajo posebni razlogi, zakaj pride do kolike, se običajno umiri skozi odraščanje otroka.
  5. Mokra ali umazana plenica: občutek vlažnosti ali blata na koži je za dojenčke neprijeten in zato jočejo, da vas opozorijo, kaj je narobe.
  6. Vročina ali mraz: če otroka preveč ali premalo oblečete, vas bo na to opozoril z jokom.

Očitno je, da obstajajo razlogi, zakaj vaš dojenček joka, pri čemer ne pozabite, da z jokom le sporoča nelagodje dokler se ne razvije govor in vam svoja nelagodna čustva lahko tudi z besedami opiše.  Rešitev razlogov, ki spodbudijo dojenčka, da se joče, je možna z dvema dejavnikoma – dotikom mamice in njeno pozornostjo.

Poleg naštetih razlogov obstaja še en izjemno pomemben vzrok za jokanje. Dojenčki jokajo tudi, ker ste vi njihovo območje udobja. Ko je otrok v vaših rokah, se počuti varnega in ljubljenega. Sliši vaš glas in čuti vaš utrip srca, voha vaš vonj in se takoj umiri.

Torej, kaj se zgodi, če ignoriramo dojenčkovo jokanje?

Vpliv dolgotrajnega joka na dojenčke

Želite prebrati članek do konca?

Vabimo vas, da vpišite nekaj podatkov, da vam bomo lažje ponudili vsebino, ki je primerna za vas in vašega otroka, in lahko začnete uživati v raziskovanju Kuku sveta.

Prijava je in vedno bo brezplačna.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kuku! Še več jih je tu

Priporočeno

Pokukajte

Nasveti, ideje in namigi

Materino mleko je naravna superhrana s številnimi presenetljivimi zmožnostmi in dobrimi vplivi na dojenčka.

10 neverjetnih prednosti dojenja

Materino mleko je naravna superhrana, ki otrokom zagotavlja potrebno prehrano od trenutka, ko so rojeni, v prvih 1000 dnevih odraščanja in še dlje, če

Ko se vaš otrok začne gibati, je pred starši pomembna naloga zagotovitve varnega doma.

Varen dom za vašega otroka

Starševstvo je polno vznemirljivih “prvih” dogodkov: dojenčkov prvi prisrčen nasmeh, prvič se prevrne na trebušček, prvi čvrst obrok in seveda prvič, ko se vaš