fbpx
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Vojna v Ukrajini ustavlja dobavo hrane podhranjenim otrokom
Zakaj nikoli ne ignoriramo jokajočega otroka

Zakaj nikoli ne ignoriramo jokajočega otroka

Dojenčki jokajo… dosti jokajo in kot starš je vaš instinkt, da otroka potolažite vsakič, kadar zajoče. Včasih vam bodo v takem trenutku dobronamerni prijatelji in družinski člani svetovali katerega izmed naslednjih nasvetov:

”Jokanje je dobro za pljuča tvojega dojenčka!”

”Če dojenčka vsakič, ko zajoka vzameš v naročje, ga boš razvadila!”

”Dojenčki jočejo, da te manipulirajo, njihovo jokanje moraš ignorirati!”

”Pusti ga, da joče. Enkrat bo nehal, boš videl!”

Morda mislite, da upoštevanje teh nasvetov otroku ne škodi. Če nekajkrat poskusite ignorirati jokajočega otroka, se bo čez čas ustavil. Torej more biti v teh nasvetih nekaj resnice, kajne? Ne, ti nasveti so napačni.

Ignoriranje ali neupoštevanje jokajočega dojenčka lahko zelo škoduje njegovemu razvoju, zlasti na čustvenem in psihološkem področju. Vpliva lahko tudi na raven IQ-ja in na socialne veščine dojenčka. Preden se posvetimo razlogom, zakaj nikoli ne ignoriramo jokajočega dojenčka, moremo vedeti, zakaj dojenčki sploh jokajo.

6 pogostih razlogov, zakaj dojenčki jokajo

  1. Lakota: to je najpogostejši razlog, da dojenčki jokajo. Kako vam naj sicer povedo, da so lačni, če še ne znajo govoriti? Jok se običajno ustavi, ko je trebušček poln.
  2. Zaspanost: solze bodo tekle, dokler ne bo zaspal. Pogosto se vznemirjenje nadaljuje, dokler dojenčka ne previjete, ga držite v pravilnem položaju, ki spodbuja spanje ali dokler mu ne zapojete njegove najljubše pesmi.
  3. Slabo počutje: če se je vaš dojenček prehladil ali čuti kakršno koli drugo fizično nelagodje, bo jokal, da vas opozori. Če ste otroka nahranili in ga poskusili uspavati, a se jok še vedno nadaljuje, mu izmerite temperaturo in preglejte njegovo telo, če opazite kakšne druge znake bolezni.
  4. Kolika (t.j. krčevite bolečine v trebuhu): gre za poseben vzorec jokanja, značilen za dojenčke, mlajše od treh mesecev in se običajno zgodi vsak dan ob istem času, najpogosteje zvečer. Čeprav ne obstajajo posebni razlogi, zakaj pride do kolike, se običajno umiri skozi odraščanje otroka.
  5. Mokra ali umazana plenica: občutek vlažnosti ali blata na koži je za dojenčke neprijeten in zato jočejo, da vas opozorijo, kaj je narobe.
  6. Vročina ali mraz: če otroka preveč ali premalo oblečete, vas bo na to opozoril z jokom.

Očitno je, da obstajajo razlogi, zakaj vaš dojenček joka, pri čemer ne pozabite, da z jokom le sporoča nelagodje dokler se ne razvije govor in vam svoja nelagodna čustva lahko tudi z besedami opiše.  Rešitev razlogov, ki spodbudijo dojenčka, da se joče, je možna z dvema dejavnikoma – dotikom mamice in njeno pozornostjo.

Poleg naštetih razlogov obstaja še en izjemno pomemben vzrok za jokanje. Dojenčki jokajo tudi, ker ste vi njihovo območje udobja. Ko je otrok v vaših rokah, se počuti varnega in ljubljenega. Sliši vaš glas in čuti vaš utrip srca, voha vaš vonj in se takoj umiri.

Torej, kaj se zgodi, če ignoriramo dojenčkovo jokanje?

Vpliv dolgotrajnega joka na dojenčke

Kuku! Še več jih je tu

Koristni nasveti, kako se lotiti pogovora z otrokom o tematiki vojne ter mu zagotoviti oporo in tolažbo.
Kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite svojemu otroku kako delujejo cepiva.
Cepiva: odgovori na pogosta vprašanja staršev
Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja?
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

Jok in solze so pri ljudeh povezani z bolečino in žalostjo, posledica pa je sproščanje hormona, imenovanega kortizol (znan tudi kot stresni hormon) v telesu. Redna raven kortizola ni škodljiva. A preveč ali premalo kortizola lahko vpliva na čustveno in duševno zdravje ter zdrav razvoj otroka.

B​ritanska psihoterapevtka Sue Gerhardt pravi, da ko dojenček dlje časa joka brez pozornosti svojih staršev ali skrbnikov, ali pa pogosto joče in je ignoriran, njegovo telo sprošča večje količine kortizola zaradi reakcije na stres, da ga nihče ne potolaži.

Sčasoma bodo dojenčkovi možgani v stresnih situacijah premalo ali prekomerno sproščali kortizol. Preveč kortizola je povezanega z depresijo in tesnobo; premalo z agresijo in čustveno odmaknjenostjo. Vpliv tega se prenese tudi v kasnejše otroštvo in morda vseživljenjsko vpliva na otroka.

Študija je tudi pokazala, da pretirano jokanje dojenčkov podvoji tveganje za razvoj hiperaktivnosti in vedenjskih težav v starosti  med 5 in 6 let - to sovpada z začetkom osnovne šole. Druge študije kažejo, da so bili dojenčki, ki so pretirano jokali, dovzetni za stres tudi kot odrasli in da je odziv odraslih možganov na stres odvisen od tega, kako so stres obvladovali v otroštvu. Odrasla oseba, ki se s stresnimi situacijami ne spopada na zdrav način, je izpostavljena težavam z duševnim zdravjem, kot sta depresija in tesnoba.

Negativni vplivi ignoriranja jokajočega otroka niso omejeni le na omenjene težave. Raziskave kažejo, da dojenčki, ki v prvih treh mesecih življenja pretirano jokajo (ne zaradi kolike), imajo do 5. leta nižji inteligenčni kvocient. Tudi njihove socialne veščine so nerazvite. Še več, dojenček brez nadzora bo imel tudi fiziološke reakcije, kot so zvišanje krvnega tlaka, srčnega utripa in telesne temperature.

Morda se še vedno sprašujete, zakaj jokajoči otrok, če ga ignorirajo, sčasoma preneha jokati. Odgovor je zelo srhljiv, pojasnjuje psihologinja dr. Penelope Leach. Jok se ustavi, ker dojenček ve, da od vas ne prihaja noben odziv. Z drugimi besedami, odpove se vašemu stiku.

Starši, naslednjič, ko bo vaš malček zajokal, ne oklevajte, da otroka dvignete, ljubkujete in pomirite ter zibate v ritmu srčnega utripa. Ko to storite, vaš otrok ve, da ste tam za njega, kadar je v stiski. Vaša ljubezen in skrb na najboljši možen način učita otrokove možgane zdravega čustvenega in psihološkega razvoja. Otroka učite, kako uravnavati stres, da izzivi odraslosti nekoč ne bodo tako stresni.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Knjižna uspešnica

Naročite svoj izvod in si zagotovite brezplačno poštnino.

Preberi več

Nasvetov

Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so strah,...
Kaj so cepiva? Cepiva so strogo nadzorovani biološki pripravki, ki jih običajno prejmemo v otroštvu...
Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje...
Vse, kar morate vedeti o vzgoji vašega malega bralca Ljubezen do branja odpira vrata dogodivščinam,...